Με κέρδη άνω του 1,5% υποδέχτηκαν τον Δεκέμβριο οι ευρωαγορές

Με κέρδη υποδέχτηκαν τον Δεκέμβριο οι ευρωαγορές την Τετάρτη αντιδρώντας στις χθεσινές απώλειες εν μέσω κλίματος ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα υφιστάμενα εμβόλια.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1,71% στις 470,86 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής και εκείνος την αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνουν “άλμα” άνω του 3%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κέρδισε 2,86% στις 4.179,15 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 2,47% στις 15.472,67 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,55% στις 7.168,68 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.881,87 μονάδες με άνοδο 2,39%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-45 κέρδισε 1,78% στις 8.452,60 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 2,16% στις 26.371,92 μονάδες.

Οι αγορές περιμένουν να ακούσουν από τους επιστήμονες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αντιδρά η νέα μετάλλαξη στα υφιστάμενα εμβόλια και θεραπείες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει από τη μεριά του ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να διαμορφωθεί σαφής εικόνα σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά της νέας μετάλλαξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωαγορές υποχώρησαν χθες μετά τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, Stephane Bancel, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον. Ο ίδιος δήλωσε επίσης στο CNBC τη Δευτέρα ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξη και διανομή ενός εμβολίου που θα στοχεύει συγκεκριμένα την Όμικρον.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και οι τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρώζωνη.

Στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ο Οργανισμός τοποθετεί την ανάπτυξη στο 5,2% το 2021, 4,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,3% το 2021 και 4,6% το 2022.

Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ο Οργανισμός, είναι το τρέχον ράλι του πληθωρισμού να κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, με τις τιμές να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις.

Εν τω μεταξύ, στα μάκρο της ημέρας, η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς τον προηγούμενο μήνα, αλλά τα προβλήματα στον εφοδιαστικό τομέα επιδεινώθηκαν, βάζοντας πλαφόν στην παραγωγή και οδηγώντας υψηλότερα το κόστος των πρώτων υλών, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία, μαζί με την έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων, έχει οδηγήσει σε έλλειψη της παραγωγής και άφησε τα εργοστάσια να δυσκολεύονται να βρουν τα υλικά που χρειάζονται για να παράγουν αγαθά.

Παρόλα αυτά, ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην ευρωζώνη, ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 58,3 μονάδες του Οκτωβρίου, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 58,6 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, σημείωσε άνοδο στις 53,8 μονάδες από τις 53,3 μονάδες του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι Βρετανοί επιχειρηματίες της μεταποίησης από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ανακοίνωσαν αύξηση του κόστους τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, γεγονός που υπογραμμίζει τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων.

Ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit, σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο στις 58,1 μονάδες από τις 57,8 μονάδες τον Οκτώβριο.