Νοικοκυριά σε απόγνωση στην Τουρκία: Πανικός από την κατρακύλα της λίρας – Στα ύψη τα αγαθά

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με τους πολίτες στη γείτονα να έχουν πανικοβληθεί. Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε σήμερα Τρίτη και νέα υποχώρηση, φλερτάροντας ξανά με ιστορικά χαμηλά, την ώρα που το ξήλωμα στελεχών της κεντρικής τράπεζας  συνεχίζεται..

Είναι ενδεικτικό, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, τουρκική λίρα κατέγραψε νέα υποχώρηση, διαμορφώνοντας την ισοτιμία σε 13,4 λίρες το δολάριο και 15,2 λίρες το ευρώ, ενώ οι μεγάλες αγοραπωλησίες γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και σε δολάρια.

Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής οικονομίας, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχει φέρει τους πολίτες σε απόγνωση, βάζοντας φωτιά σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν εκτιμά ότι οι διεθνείς επενδύσεις που επιδιώκει ο Ερντογάν δεν είναι αρκετές για την στήριξη της τουρκικής οικονομίας.

«H ακρίβεια μας κατέστρεψε. Είμαι συνταξιούχος, με μια σύνταξη προσπαθώ να επιβιώσω, λίγο χορτάτη και λίγο πεινασμένη» δηλώνει μια γυναίκα.

Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, αφού με το κρέας να αποτελεί πια είδος πολυτελείας για τους φτωχοποιημένους πολίτες, οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να πωλούν κόκκαλα, προκαλώντας τα πύρινα βέλη της αντιπολίτευσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

«Πίστεψε με δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε αυτό το κόκκαλο» δηλώνει μια άλλη νοικοκυρά.

Ο Βουλευτής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν ανέφερε χαρακτηριστικά: «O λαός μας μοιάζει με αυτό εδώ. Έχουν βγάλει το κρέας του και έχει μείνει με το κόκκαλο…» δείχνοντας ένα κόκαλο με ίχνη κρέας από την αγορά.

Μέσα σε ένα χρόνο οι τούρκοι έχουν χάσει το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε νευρική κρίση.

«Εσείς μέχρι να μπείτε στο κατάστημα μου, το χρέος μου αυξήθηκε 500 λίρες. Τα χρέη μας είναι σε δολάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας έμπορος.

«Εμείς αγοράζουμε τα προϊόντα σε δολάρια. Κι όταν ανεβαίνει η ισοτιμία αυτόματα αυξάνει το χρέος μας» τονίζεται.

Κι ενώ οι πολίτες αδυνατούν να αγοράσουν μόνοι τους ακόμα και μια φρατζόλα ψωμί, σχηματίζοντας ουρές στα δημοτικά περίπτερα για το ψωμί του λαού, ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στα δικά του μαθηματικά.

«Αφού  έχω σπουδάσει οικονομικά. Σας λέω πως  το επιτόκιο  είναι αιτία και όχι αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει τέτοια ζιγκ-ζαγκ. Μιλούσε για χαμηλά επιτόκια από την αρχή και λέει: “αυτό το επιτόκιο θα πέσει”».

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και το ξήλωμα των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας, με την παραίτηση αυτή η φορά, του προϊσταμένου της διεύθυνσης χρηματαγορών.

Πηγή: skai.gr