Με συνολικές απώλειες 2,6% τον Νοέμβριο ο STOXX 600

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την προειδοποίηση του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να μην είναι παροδικός και ενώ οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,9% στις 462,96 μονάδες. Ο δείκτης βρέθηκε να χάνει 1,6% στα χαμηλά της ημέρας, διολισθαίνοντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων.

Συνολικά, ο STOXX 600 έχασε 2,6% τον Νοέμβριο, μετά από άνοδο 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και ενδεχομένως να εξετάσει να επιταχύνει τη μείωση των αγορών ομολόγων για να δρομολογήσει νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις του Πάουελ επαναφέρουν στο επίκεντρο της προσοχής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδίως με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,2% στις 15.100,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  υποχώρησε 0,8% στις 6.721,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός  FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.059,45 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,8%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων παρέμεινε και σήμερα ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής, σημειώνοντας βουτιά 2,8%, καθώς αυξάνονται οι χώρες που προχωρούν σε απαγόρευση πτήσεων για να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. Σε μηνιαία βάση ο κλάδος κατρακύλησε 20,6%, γνωρίζοντας τις χειρότερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020.

Οι δηλώσεις του CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ ότι τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού πυροδότησαν ένα νέο κύμα ανησυχιών στα διεθνή χρηματιστήρια. Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Μπανσέλ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.