Covid-19: Μάχη με τον χρόνο κόντρα στην «Όμικρον» – Η ρήτρα «μεταλλάξεων» για τα εμβόλια

«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι ειδικοί ώστε να αναλύσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2, δήλωσε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τη ρήτρα – μεταλλάξεων στη σύμβαση της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την ανησυχητική μετάλλαξη.

«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον, πρόσθεσε. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισεκ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.

Αβεβαιότητα για την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα της «Όμικρον»
Η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών», διευκρινίζεται.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ), τονίζει ο ΠΟΥ.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός πάντως, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Πού έχει εξαπλωθεί η «Όμικρον» – Έκτακτη σύνοδος των υπ. Υγείας των G7
Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η Όμικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη –με τελευταία στη σειρά, τη Ρουάντα– επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Οι αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα «πιθανό πρώτο κρούσμα» της παραλλαγής Όμικρον στην Ελβετία, σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική.

Ο άνθρωπος αυτός επέστρεψε στην Ελβετία πριν από περίπου μία εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος και θα εξακριβωθεί αν είναι όντως φορέας της παραλλαγής αυτής, ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Υγείας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν για πρώτη φορά και στον Καναδά. Πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία. Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας προεξοφλεί ότι θα εντοπιστούν και άλλα κρούσματα της Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας και ορισμένες επιβάλουν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Κλείνουν τα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση της «Όμικρον»
Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς,

Έκκληση να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα
Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή του» επειδή ορισμένες χώρες απαγόρευσαν τα ταξίδια στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον. Υποστήριξε ότι οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεροληπτούν εναντίον της Νότιας Αφρικής και δεν θα λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο. Ζήτησε να αρθούν «αμέσως και επειγόντως» οι απαγορεύσεις, οι οποίες στερούνται «επιστημονικής βάσης», όπως είπε.

Τόνισε αντιθέτως ότι η εμφάνιση της Όμικρον θα έπρεπε να σημάνει το καμπανάκι ότι δεν είναι επιτρεπτή η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων και, αντί να απαγορεύσουν τα ταξίδια, οι πλούσιες χώρες θα έπρεπε να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες στη μάχη τους εναντίον της Covid-19.

Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.