Μπόρις Τζόνσον: Με μοριακό τεστ η είσοδος στην Αγγλία για όλους τους ταξιδιώτες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μια σειρά νέων μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη Βρετανία ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς την Αγγλία θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ PCR έως το τέλος της δεύτερης ημέρας, αλλά και να θέτουν εαυτούς σε απομόνωση μέχρι να προκύψει αρνητική διάγνωση.

Επίσης, όλες οι επαφές φορέων της παραλλαγής Όμικρον θα πρέπει να μένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση δέκα ημερών, ανεξαρτήτως του αν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Τζόνσον ανήγγειλε επίσης την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε καταστήματα και μέσα συγκοινωνίας, όχι όμως στην εστίαση.

Όπως είπε, τα μέτρα είναι προσωρινά και θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχει ζητηθεί από την Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης να εξετάσει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες. Μέχρι τώρα η τρίτη δόση δίνεται στους ηλικίας από 40 ετών και πάνω και στους πλέον ευπαθείς. Εξετάζεται επίσης η μείωση του χρόνου που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, που οι του παρόντος είναι οι έξι μήνες.

Ο κ. Τζόνσον, αλλά και ο αρχίατρος για την Αγγλία που τον πλαισίωνε καθηγητής Κρις Γουίτι, είπαν ότι οι αναλύσεις της νέας παραλλαγής συνεχίζονται, αλλά φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική και πως τουλάχιστον σε ένα βαθμό καταφέρνει να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πάντως ο καθηγητής Γουίτι εκτίμησε ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να εμποδίζουν αν όχι τη λοίμωξη τότε τη σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.