Ερευνητής Οξφόρδης/AstraZeneca: «Πολύ γρήγορα» εμβόλιο για την «Όμικρον» αν χρειαστεί

Ο βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca δήλωσε σήμερα ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παρασκευαστεί “πολύ γρήγορα” κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον.

Ο ίδιος είπε στο πρόγραμμα του BBC, Today, ότι ενώ πιθανόν να περάσουν εβδομάδες μέχρι οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων της Όμικρον, οι περισσότερες από αυτές είναι παρεμφερείς με εκείνες που συναντώνται σε άλλες παραλλαγές.

“Παρότι αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν σε άλλες παραλλαγές, τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτρέπουν την σοβαρή νόηση καθώς μετακινούμαστε από την Άλφα, τη Βήτα, τη Γάμμα, την Δέλτα”, σημείωσε.

“Τουλάχιστον εικάζοντας, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε μια νέα παραλλαγή αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση, αλλά πράγματι χρειάζεται να περιμένουμε πολλές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε”.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, “είναι υπερβολικά απίθανο να συμβεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας στον εμβολιασμένο πληθυσμό, όπως είδαμε πέρυσι”.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τα εμβόλια αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο Πόλαρντ απάντησε: “Οι διαδικασίες της παρασκευής ενός νέου εμβολίου είναι όλο και περισσότερο αποτελεσματικές. Επομένως, αν χρειαστεί, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ