Παπαευαγγέλου: Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση – 54.000 ενεργά κρούσματα -Τι είπε για την τρίτη δόση

Νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο, όπως ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρά την όποια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα , με τη μεγάλη διασπορά, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και θα αργήσουμε να δούμε κάμψη στους θανάτους. Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση.

Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 54.000 και η θνητότητα σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων είναι αρκετά υψηλή.

Παράλληλα, στις ΜΕΘ covid στην επικράτεια η πληρότητα είναι στο 88%, μετά και από αύξηση των κλινών.

Θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί, όμως η προσπάθεια να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να συνεχιστεί. Οι νέοι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Από την έναρξη του 4ου κύματος, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι κάτω των 60 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. Επίσης, σχετικά με τις νοσηλείες στα παιδιά η καθηγήτρια είπε ότι είναι σταθερές. «Δεν έχουμε κάποια έξαρση. Ιδίως τα μικρά παιδιά νοσούν ήπια.»

Επεσήμανε, δε, ότι έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 7,5 δισ. εμβολιασμοί παγκοσμίως, επομένως «το εμβόλιο δεν είναι καινούριο ούτε πειραματικό».

Σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων ερευνητών, ίσως στο μέλλον η τρίτη δόση να μην θεωρείται πια αναμνηστική, αλλά μέρος του βασικού εμβολιασμού.

Σχετικά με τα Χριστούγεννα, είπε ότι οι ειδικοί του ECDC θεωρούν πως το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι υψηλό ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η ίδια τόνισε ότι δεν θα γυρίσουμε στα περσινά Χριστούγεννα, όμως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Τέλος, ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι ακόμα κι αν κολλήσουν παραμένουν μολυσματικοί για σημαντικά μικρότερο διάστημα και επομένως συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Πηγή: skai.gr