Τσέφεριν: Και το κοινοβούλιο της Ε.Ε. με την UEFA εναντίον της Super League

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη (23/11), με πανίσχυρη πλειοψηφία, μια έκθεση για το αθλητικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε δράση για την προστασία του ευρωπαϊκού αθλητισμού από την απειλή των αυτονομιστικών διοργανώσεων, όπως το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή Super League.

Με ανακοίνωσή της, η UEFA υπογράμμισε ότι χαιρετίζει την έκθεση ως ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, που βασίζεται στις αξίες, την αλληλεγγύη και την αξία.

Οι ευρωβουλευτές – αναφέρει η ανακοίνωση- καταδικάζουν έντονα και άμεσα τις αυτονομιστικές διοργανώσεις, όπως η λεγόμενη ευρωπαϊκή Super League, καθώς υπονομεύουν τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού αθλητισμού κι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της ελίτ και το κέρδος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε επίσης στις πρόσφατες προτάσεις για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, καλώντας τις αθλητικές οργανώσεις να σεβαστούν την υπάρχουσα συχνότητα των μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων.

Η UEFA, από την πλευρά της, θα συνεργαστεί με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και τους βασικούς φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – οπαδούς, παίκτες, συλλόγους και Λίγκες- για να υλοποιήσει τους στόχους της έκθεσης και να εφαρμόσει τις συστάσεις της.

Σχολιάζοντας το κείμενο που εγκρίθηκε, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε: «Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ είναι σαφές: Η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι είναι θεμελιωδώς αντίθετοι σε αυτονομιστικά σχέδια, όπως η αποτυχημένη ευρωπαϊκή Super League που απειλεί τις αξίες του Ευρωπαϊκού Αθλητισμού».

«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι μια αγορά σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ελίτ και το κέρδος: είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας που εξυπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ε.Ε. για την ενίσχυση και προστασία του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου στον κόσμο του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.