Πτώση στη Wall εν μέσω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και μπαράζ μάκρο

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν την αυριανή αργία λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν ένα μπαράζ μεικτών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, περιμένοντας το δεύτερο “κύμα” που ακολουθεί σε λίγη ώρα, και κυρίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνει περαιτέρω η συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που πλήττει κυρίως τις μετοχές ανάπτυξης, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών λιανικής.

Τέλος, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για λήψη περιοριστικών μέτρων, μνήμες που ξύπνησαν στις αρχές της εβδομάδας με το εθνικό lockdown που επέβαλε η Αυστρία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones “χάνει” 174,19 μονάδες ή 0,49% και διαμορφώνεται στις 36.639,61 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,56% στις 4.665,72 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, επηρεασμένος και από την άνοδο αποδόσεων των ομολόγων, σημειώνει πτώση 0,86% στις 15.640,20 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε κατά 1,8 μονάδες βάσης στο 1,682%.

Σε ό,τι αφορά τα μάκρο, θετικά ήταν τα νέα από την αμερικανική αγορά εργασίας που συνέχισε να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό όπως έδειξαν τα στοιχεία για τις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 71.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 199.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Θετική εξέλιξη είναι και η μικρή ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που αντανακλούν τις ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,1% το γ’  τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική ανακοίνωση για 2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες υποχώρησαν στις ΗΠΑ κατά 0,5% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 0,3%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, βουτιά 20% καταγράφει η μετοχή της Gap, αφού η εταιρεία ένδυσης και αξεσουάρ ανέφερε ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έπληξαν περισσότερο του αναμενόμενου τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.