Και στην Ελλάδα οριζόντια περιοριστικά μέτρα ; Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, η εικόνα της πανδημίας ωστόσο δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι δραματική με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 600 σήμερα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 μετά από μήνες. Την ίδια στιγμή κόβονται κατά 80% τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του συστήματος υγείας.

Διαβάστε επίσης: Μίνα Γκάγκα – Δεν δουλεύουν ούτε τα lockdown ούτε η υποχρεωτικότητα – Να τηρήσουμε τα μέτρα
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα θα καταφέρουν να περιορίσουν την εκθετική διασπορά, ωστόσο οι ειδικοί μιλούν καθαρά για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς το τέταρτο κύμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι το «ταμπού» των lockdown έχει καταρριφθεί για ακόμα μία φορά, καθώς παρά τους εμβολιασμούς και την ανάγκη να λειτουργήσει η τραυματισμένη οικονομία, τα συστήματα υγείας αποτελούν το βαρόμετρο για τις «σκληρές» αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και δυστυχώς μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΠΟΥ για γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο ίδιο σημείο.

Να κλείνουν την κοινωνία γιατί δεν μπορούν παρά τους εμβολιασμούς να ανταπεξέλθουν στο νέο κύμα πανδημίας, με τα συστήματα υγείας – ακόμα και αυτά που θεωρούνται πιο ισχυρά – να μην είναι προετοιμασμένα να δεχτούν μία προαναγγελθείσα πίεση.