ΑΧΑΪΑ: Εντατικές διαβουλεύσεις για το Νέο ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή Παπαδόπουλου – Κλείνουν τα Δημαρχεία ;

smart

 

Σε εντατικές διαβουλεύσεις σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ και το ρόλο της αυτοδιοίκησης συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 σε επίπεδο συμφωνίας εταιρικής σχέσης. Στο προσεχές διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί.
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου συνεκλήθη η Επιτροπή ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλου, όπου παρουσιάστηκαν η μέχρι τώρα πορεία προγραμματισμού και οι διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη συμπερίληψή της στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παπαδόπουλος συγκάλεσε στην Αρχαία Ολυμπία έκτακτη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή των Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο συνολικό ύψος των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. Επισήμανε όμως τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στους Δήμους που εμποδίζει τις ενέργειες προγραμματισμού, ωρίμανσης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων που αποτελεί τροχοπέδη στη διεκδίκηση των απαιτούμενων έργων. Τόνισε ακόμα ότι η κατανομή τακτικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση είναι άνιση και λειτουργεί υπέρ των κεντρικών αστικών δήμων, αφού δίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια, και αγνοούνται κρίσιμοι δείκτες όπως η έκταση, το μήκος των δικτύων, η σύνθεση του πληθυσμού, το τοπικό εισόδημα, το γεωγραφικό ανάγλυφο και άλλοι παράγοντες, που δημιουργούν μεγάλο κόστος.

smart

Ο κύριος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ως συνέπεια της δημογραφικής κρίσης οι ορεινοί Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και λειτουργίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με βελτιωτικές ρυθμίσεις. Τέλος επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, των τομεακών προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης, προς όφελος των πολιτών, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες από κοινού με την ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.
Στις παρεμβάσεις τους οι Δήμαρχοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, όσον αφορά το προσωπικό, το κόστος λειτουργίας, τις ανάγκες σε προγραμματισμό οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τη σημερινή τρομακτική υποστελέχωση και τις μεγάλες ανάγκες σε σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων που απαιτούν τα νέα προγράμματα.
Οι συμμετέχοντες υπηρεσιακοί παράγοντες από την Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΔ «Δυτική Ελλάδα» και την ΕΕΤΑΑ αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα σε άξονες όπως η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, οι κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ αναγνώρισαν την καθοριστική συμβολή των Δήμων σε όσα έργα καταφέρνουν και γίνονται μέχρι τώρα, αλλά και στην αυξημένη ανάγκη για στήριξη των Δήμων στις διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ.
Με πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ κ. Παπαδόπουλου που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο αποφασίστηκε οι Δήμοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προς την κυβέρνηση, από κοινού με την ΚΕΔΕ με τα εξής αιτήματα:
α) την αναθεώρηση των τακτικών χρηματοδοτήσεων με αύξηση της κατανομής στους λιγότερο ευνοημένους και πιο εκτατικούς δήμους με επιμέρους κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια,
β) τις άμεσες προσλήψεις στου Δήμους για την κάλυψη των κενών σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες και
γ) στο σεβασμό του θεσμικού ρόλου των ΟΤΑ και της καταστατικής θέσης των αιρετών. Οι Δήμαρχοι τόνισαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των Δημαρχείων.
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου σε Ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), παρουσιάστηκε στους Δημάρχους το σχέδιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην νέα περίοδο, καθώς και οι δράσεις της ΕΕΤΑΑ που αφορούν στην υποστήριξη της αυτοδιοίκησης.