Πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ζητά για τους αστυνομικούς – Οι ποινές

Της Νίκης Ζορμπά

Οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της Πανδημίας είναι εξαιρετικά ζοφερές και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες. Στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν πλέον ότι η χώρα ξεπέρασε το σημείο εκείνο όπου η επιβολή μέτρων θα ήταν επαρκής για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό lockdown, χρεώνοντας στην Κυβέρνηση πως όταν σήμαιναν οι σειρήνες του συναγερμού δεν προχωρούσε σε λήψη αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστει το 4ο κύμα.

Υποχρεωτικότητα

Το σενάριο πως ένα lockdown είναι καταστροφικό μεν αλλά ενδεχομένως αναπόφευκτο , κυριαρχεί στις κατ ιδίαν συζητήσεις των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου κατά πώς σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, παραμένουν άτολμα και αναποτελεσματικά. Η ανάγνωση της Κουμουνδούρου δε, εξακολουθεί να είναι πως χωρίς “αντιδημοφιλείς” αποφάσεις και με κριτήριο το “ζύγι” ψήφων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί.

Εξ ου και προχώρησαν πια επίσημα, ζυγίζοντας φυσικά και οι ίδιοι το πολιτικό κόστος, στο αίτημα για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους αστυνομικούς, τις ένοπλες δυνάμεις και τον στρατό. Δειλά αρχικώς, στο δικό του τηλεοπτικό μήνυμα, το έπραξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για “αυστηροποίηση” μέτρων για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να είναι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με την ευθύνη του ελέγχου… άλλων ανεμβολίαστων και την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Πιο απερίφραστα, το διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τ’υπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοιπτική του παρέμβαση (ΣΚΑΙ), ζητώντας υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών στο πλαίσιο των πιο σκληρών μέτρων που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση για αναποτελσματική διαχείριση.

Ποινές

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς εννοεί η αξιωματική αντπιολίτευση με το αίτημα για υποχρεωτικότητα και πώς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις πως όταν τέθηκε το θέμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, το κόμμα ήταν εξαρχής αντίθετο στις αναστολές των ανεμβολίαστων.

“Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ούτε διαφορετικές ταχύτητες στην πρότασή μας για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Δεν ζητούμε να τίθενται οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί σε αναστολή ούτε να απολύονται. Προτείνουμε “ποινές” για όσους αρνηθούν να συμμορφωθούν. Ποινή μπορεί να είναι και η υποχρέωσή τους για πολλαπλά rapid tests -ακόμα και μοριακά – προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στις υπηρεσίες τους, το κόστος των οποίων, φυσικά θα επωμίζονται οι ίδιοι”.

Αυτή είναι η “πλήρης” διατύπωση και του αιτήματος και του σκεπτικού του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για επέκταση υποχρεωτικότητας στους αστυνομικούς. Θα “συζητούσαν” επέκταση υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες; Θεωρητικώς, πιθανότατα ναι, αν αυτό ήταν κυρίαρχη επιστημονική άποψη την οποία αποφάσιζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Κόστος

Αν υπολογίσει κανείς όμως πόσο διάστημα χρειάστηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που “έδειχνε” προς την κατεύθυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των σωμάτων ασφαλείας μέχρι την επίσημη διατύπωση της θέσης (ήτοι περί τις τρεις βδομάδες), είναι εμφανές ότι δύσκολα θα έβγαινε ως επισπεύδουσα δύναμη σε επέκταση υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ήδη, καταλογίζει στην κυβέρνηση πως καμία της απόφαση δε λαμβάνεται με επιδημιολογικούς όρους αλλά με μόνο άξονα τις ψήφους, αναγνωρίζοντας προδήλως ότι υπάρχει τωόντι πολιτικό κόστος σε αποφάσεις τις οποίες θα δεχόταν να μοιραστεί με τη Ν.Δ. υπό τον όρο να υπήρχε αποδοχή της πρότασής της για την από κοινού συγκρότηση επιτροπής ειδικών που θα διαχειριζόταν την πανδημία.

Η φάση αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Εξαίρεση εκπέμποντας – διαρκή σήματα προς την κυβέρνηση για “συνεννόηση” – αποτελεί ο τομεάρχης υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξακολουθεί να αναφέρεται σε επείγουσα κατάσταση που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, έχει επανειλημμένως ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προσφάτως ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στην πανδημία. Ως φαίνεται όμως, εκπέμπει σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Αλέξη Τα’ιπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος προσκείμενα στον πρόεδρο, να διαμηνύουν: “Έχουμε ξεπεράσει πια το σημείο εκείνο όπου κα΄λούσαμε τη Ν.Δ σε συνεννοηση. Το ζητήσαμε επανειλημμένως, μας χλεύαζε, τώρα τελείωσε αυτό”, αναφέρουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές.

Μέτρα

Στο μεταξύ, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση-απάντηση σον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης να χαρακτήρισε “lockdown” τύπου Αυστρίας τους νέους – λίγους- περιορισμούς που ανακοίνωσε για τους ανεμβολίαστους , στην πραγματικότητα ωστόσο δεν είναι πολλοί στην Κουμουνδούρου όπου συμμερίζονται αυτή την άποψη. Αντιθέτως, μιλούν για “ολίγιστα” μέτρα που πάρθηκαν υπό την “πίεση” της γνωστοποίησης ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε δηλώσεις και δεν δείχνουν , σύμφωνα με τους συνομιλητές του Α. Τσίπρα πως συνεκτικό σχέδιο κυβερνητικό δεν υπάρχει, παρα μόνο λαμβάνονται μεμονωμένα μέτρα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας που δεν είναι αρκετά.

Παραλλήλως, στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης κυρίαρχη η άποψη πως ο χαρακτηρισμός “πανδημία των ανεμβολίαστων” δεν είναι ΄μόνο παραπλανητικός αλλά και επικίνδυνος γιατί έχει μόνο επικοινωνιακή διάσταση καλλιεργώντας τον εφησυχασμό στους εμβολιασμένους, παρότι και οι ίδιοι νοσούν και μεταδίδουν.

Στην πραγματικότητα, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωτικά rapid tests και στους εμβολιασμένους προκειμένου να γίνεται καλύτερη “ιχνηλάτηση” των κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο ζητεί να συνταγογραφούνται και να μην επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο συζητούν επίσης εδώ και εβδομάδες στο ΄κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας, συζήτηση περί λάθους να υπάρχει “ελευθέρας” στους εμβολιασμένους. Βρήκε πιο εύσχημο σχήμα διατύπωσης ελέω και …πολιτικού κόστους το οποίο -ασφαλώς- υπολογίζουν και οι ίδιοι.