Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον γάμο της 12χρονης κόρης της -Έπεσε θύμα βιασμού

Ιρακινό δικαστήριο ανέβαλε σήμερα την ακροαματική διαδικασία για να μην επιτραπεί σε έναν άνδρα να επισημοποιήσει τον θρησκευτικό γάμο του με μια 12χρονη, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη χώρα.

Ο δικηγόρος της μητέρας της ανήλικης, Μαρουάν Ομπέιντι, είπε ότι ζήτησε να μην επισημοποιηθεί ο γάμος, «επειδή η 12χρονη δεν μπορεί να παντρευτεί, λόγω του νεαρού της ηλικίας της». Η δίκη αναβλήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Ιράκ είναι τα 18. Με γονική συναίνεση ή με απόφαση δικαστηρίου επιτρέπονται και γάμοι από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση Save the children. Οι θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται, εκτός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, όμως εξακολουθούν να τελούνται και επισημοποιούνται απλώς με την πληρωμή ενός προστίμου.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10 ακτιβίστριες μιας γυναικείας οργάνωσης κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στον γάμο ανηλίκων» και «Ο γάμος ανηλίκων συνιστά έγκλημα κατά των παιδιών».

«Ένα κορίτσι 12 ετών δεν έχει τη νόμιμη ηλικία για να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του» τόνισε η Οργάνωση για την ελευθερία της γυναίκας στο Ιράκ (OWFI), καταγγέλλοντας ότι γίνονται γάμοι ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών. Η οργάνωση ζητά να καταργηθεί το άρθρο 398 του ποινικού κώδικα που επιτρέπει την ατιμωρησία του βιαστή εάν παντρευτεί το θύμα του.

Η μητέρα του κοριτσιού δεν έχει καμία επαφή με την κόρη της, την Ισράα και κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της για απαγωγή. Διαβεβαίωσε ότι το κορίτσι ήταν θύμα βιασμού.

Οι υπεύθυνοι μιας υποδιεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, της «κοινωνικής αστυνομίας» που ασχολείται με θέματα από βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών μέχρι εκβιασμούς μέσω του διαδικτύου, συναντήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου με τη 12χρονη, τον πατέρα της και τον σύζυγό της. Το κορίτσι «διαβεβαίωσε ότι ο γάμος έγινε με τη συναίνεσή της, χωρίς να την υποχρεώσει κανείς» ανέφερε αυτή η υποδιεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ