ΠΑΤΡΑ: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σκέψου σαν Φιλόσοφος»

Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών προχωρούν στη συνδιοργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σκέψου σαν Φιλόσοφος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2021 στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να διατυπώσουν τα δικά τους φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία στη συνέχεια θα απαντηθούν με βάση τις θέσεις σημαντικών φιλοσόφων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμετέχοντες θα διαμορφώσουν τη δική τους φιλοσοφική θέση ή προτίμηση.
Όπως σημειώνει ο Βοηθός Δημάρχου για το Συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, Γιώργος Μαγιάκης: «Η φιλοσοφική σκέψη πηγάζει πρωτίστως από την αμφισβήτηση και τον προβληματισμό σχετικά με παραδεδομένες αντιλήψεις και εξελίσσεται από την αναζήτηση αιτιών και απαντήσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του ανθρώπου και των κοινωνιών. Μπορεί η αντιμετώπιση της ζωής να εκφράζεται από πολλαπλές πεποιθήσεις, όμως η φιλοσοφία ξεκινά από μια κοινή αρχή, την ανατροπή και τη συμμετοχή».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παύλος Κόντος, σημειώνει με τη σειρά του: «Το Τμήμα Φιλοσοφίας δείχνει, εδώ και χρόνια, ένα ενεργό ενδιαφέρον για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για την εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τη φιλοσοφία, με τρόπο ώστε αυτή, χωρίς να χάνει την επιστημονικότητά της, να είναι ελκυστική. Η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και νιώθουμε καθήκον μας να τη στηρίξουμε. Είμαστε βέβαιοι, μάλιστα, ότι θα την απολαύσουν όλοι οι συμμετέχοντες».

Ανάλυση Δράσης:
Οι μαθητές και οι μαθήτριες Λυκείου κλήθηκαν, μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να αναπτύξουν φιλοσοφικά ερωτήματα που τους/τις απασχολούν και σχετίζονται με τις έννοιες του αγαθού, της δικαιοσύνης, του θανάτου, της φιλίας, της δημοκρατίας, της αλήθειας, του ωραίου, κ.ά. και να τα καταθέσουν μέχρι την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. Στη συνέχεια το Τμήμα Φιλοσοφίας θα προχωρήσει στην ομαδοποίηση των ερωτημάτων, θα επιλέξει τρεις ή τέσσερις θεματικούς άξονες καθώς και, για κάθε τέτοιον άξονα, τρεις-τέσσερις σπουδαίους/ες φιλοσόφους των οποίων η αντίληψη είχε καθοριστική επίδραση στη δυτική σκέψη.
Τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, τα σχολεία που συμμετέχουν θα επισκεφθούν τον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, όπου ομάδες από καθηγητές/ήτριες και φοιτητές/ήτριες του Τμήματος Φιλοσοφίας θα απαντούν στα ερωτήματα που τέθηκαν. Η κάθε ομάδα θα εκπροσωπεί τον λόγο ενός διαφορετικού φιλοσόφου και με τη λήξη του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες θα επιλέξουν τον φιλόσοφο που, κατά την κρίση τους, έδωσε την πιο ικανοποιητική λύση στο ερώτημά τους.