Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία για την 48η επέτειο – «Αστακός» η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς

Ξεκίνησε η μαζική πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Δείτε live λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Tην ίδια στιγμή η αστυνομία είναι σε επιφυλακή για την αποτροπή επεισοδίων. Επι ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.  Αυτοί θα είναι που θα εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου αλλά και την πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας που έχουν ενεργοποιήσει ένα πληροφοριακό δίκτυο.

Ελικόπτερα και drones της ΕΛΑΣ θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ και θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων. Φυσικά στο σχεδιασμό υπάρχει «θέση» και για τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν στιγμιαία περιστατικά έντασης.

Παράλληλα, από την Δευτέρα είναι σε κλοιό ασφαλείας οι πρεσβείες, τα κυβερνητικά κτίρια όπως και τα αστυνομικά τμήματα υπό τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έχει κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ