Αθήνα-Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία για την 48η επέτειο – Πάνω από 20.000 διαδηλωτές

Ολοκληρώθηκε, ειρηνικά, η μεγάλη πορεία για το πολυτεχνείο με την οποία «κλείνει» ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στην περιοχή.

Περίπου 25.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Μεταξύ αυτών φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα, οργανώσεις και σωματεία.

Αποτρεπτικός παράγοντας των εντάσεων στην πορεία, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ήταν και η μετατροπή του νόμου της κατοχής και χρήσης μολότοφ σε κακούργημα κάτι το οποίο φαινεται να λειτούργησε κατευναστικά.

Παράλληλα, πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία όλο το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου Αθηνών. Την ίδια στιγμή περιπου 300-400 άτομα από αναρχικές συλλογικότητες περιστοιχισμένες από αστυνομικές κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Αρκετά νωρίτερα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας είχαν προβεί σε εννέα προληπτικές προσαγωγές. Τα άτομα αυτά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου:

«Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα ,με επίκεντρο την Αθήνα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία. Θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις  της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης».

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 8 το πρωί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εορτασμοί και οι καταθέσεις στεφάνων και έκλεισαν περίπου στις 13.00.  Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική Πρεσβεία ενώ ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν κανονικά μετά από την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται πως τις πρωινές ώρες, ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στον προαύλιο χώρο για να καταθέσει στεφάνι. Παράλληλα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 48ης επετείου της εξέγερσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το πρωί της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου 2021. Ομάδες φοιτητών, οι οποίοι είχαν φράξει την είσοδο, διαπληκτίστηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν βουλευτές και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσουν φόρο τιμής.

Πηγή: skai.gr