Κορονοϊός και εμβόλια: Καθοριστική η τρίτη δόση και μία κάθε χρόνο

Με νέα ραντεβού πρώτης δόσης «απαντούν» οι μη εμβολιασμένοι πολίτες στην τεράστια έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η αυξητική τάση των ραντεβού συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα και κλείστηκαν 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης, αριθμός ακόμη μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (175.000). Σε δύο εβδομάδες, δηλαδή, ραντεβού έχουν προγραμματίσει σχεδόν 375.000 πολίτες που δεν ήταν εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός της εκστρατείας «Ελευθερία» εάν συνεχιστεί αποτελεί μια θετική εξέλιξη εν μέσω μεγάλης αύξησης κρουσμάτων, αλλά και σκληρών δεικτών. Οι διασωληνωμένοι χθες έφτασαν τους 551, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 72 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν επιπλέον 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης συνεχίζοντας έτσι την αυξητική τάση στα ραντεβού που σημειώνεται τις τελευταίες 15 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 175.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου, ενώ για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την τελευταία του Οκτωβρίου, τα ραντεβού πρώτης δόσης ήταν 60.000.

Τα ραντεβού

Παράλληλα, χορηγείται η τρίτη δόση για όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Αυτή τη στιγμή δικαιούχοι τρίτης δόσης είναι 2.100.000 πολίτες, από τους οποίους οι 660.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί και 400.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Κατόπιν συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού τρίτης δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες. Αυτό θα εξυπηρετήσει τον καλύτερο προγραμματισμό ώστε η τρίτη δόση να χορηγείται στους έξι μήνες χωρίς καθυστέρηση. Η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τη θετική εξέλιξη των δεκάδων χιλιάδων νέων ραντεβού επισκιάζει η επιστημονική εκτίμηση που μετέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα με την οποία η Covid-19 ήρθε για να μείνει. «Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθοριστική για να «κλείσει» ο βασικός εμβολιαστικός κύκλος. Επεσήμανε ότι αναμένεται το πιθανό τελικό σχήμα εμβολιασμού να είναι οι τρεις δόσεις και να γίνεται μία ετήσια αναμνηστική.

Η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε κατηγορηματική ως προς το θέμα συγχορήγησης του εμβολίου κατά της Covid-19 και του αντιγριπικού εμβολίου, ερωτηθείσα από τον «Ε.Τ.». Επανέλαβε αυτό που αναφέρεται με σαφήνεια και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ότι τα δύο εμβόλια δεν απαιτούν μεσοδιάστημα για τη χορήγησή τους και μπορούν να γίνουν ακόμη και την ίδια ημέρα, απλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Φύλλα πορείας

Την τρέχουσα εβδομάδα, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» του κορονοϊού είναι πολλαπλές. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει η διαδικασία με τα φύλλα επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών για νοσοκομεία αρχικά της Βόρειας Ελλάδας. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θέλει 48 ώρες για να ολοκληρωθεί και ο ακριβής αριθμός των γιατρών που θα χρειαστεί να λάβουν φύλλα επιστράτευσης θα ανακοινωθεί. Εως χθες το βράδυ πάντως ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναζήτησης από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους των γιατρών που απαιτούνται. «Μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ηδη, όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: Οτι σιγά-σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (Open).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε σε συνέντευξή του (Mega) ότι ο αριθμός των επιτάξεων θα είναι ενδεχομένως τριψήφιος, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς γιατρών έως και χθες το απόγευμα.

Συνεδριάζει η Επιτροπή

Εκτός από την επιστράτευση των γιατρών, προ των πυλών είναι και νέα μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, είναι αρκετά πιθανό η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να ανασκοπήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Οι δείκτες θετικότητας δείχνουν μια σταθεροποίηση -εκτίμηση ιδιαίτερα πρώιμη και «εύθραυστη»-, αλλά το ΕΣΥ πιέζεται έντονα και δεν αποκλείεται να ληφθούν περιορισμοί που ενδεχομένως να γίνουν ακόμη πιο «σκληροί» όσον αφορά στους ανεμβολίαστους. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που εξετάζει και συζητά η κυβέρνηση έχει να κάνει εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αυτά να αφορούν τους ανεμβολίαστους και να μην αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Η συζήτηση γύρω από την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε κλειστούς και άλλους χώρους έχει «φουντώσει». Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα χθες στην τακτική ενημέρωση, εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι μόνο επιστημονικό, αλλά και διοικητικό και γίνονται διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα ημερήσια κρούσματα πάντως συνεχίζουν να… κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Χθες καταγράφηκαν 6.950 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 108.000 τεστ, με τη θετικότητα να ξεπερνά το 6%. Σε ανοδική πορεία είναι και διασωληνωμένοι και θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 72 θάνατοι, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους έχουν φτάσει τους 551.