Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή

Η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν στιγμή που άλλαξε καθοριστικά το μέλλον της χώρας, για τη σημερινή ελευθερία μας, την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής άποψης. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές συντέλεσε καταλυτικά στην πτώση της χούντας, που ήδη είχε τραυματίσει οικονομικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά τη χώρα. Η σημασία της εξέγερσης είναι να θυμόμαστε και να επικαιροποιούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Παραρτήματος στην Πάτρα, μέσω των σημερινών αγώνων.

«ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ»
Το αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα ήταν γραμμένο σε κεντρική θέση στο Πολυτεχνείο δείχνοντας την αντίθεση του κινήματος στην επεμβατικότητα των ξένων δυνάμεων και τη σχέση που είχε η χούντα με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Σήμερα η ίδια πολιτική, συνεχίζεται καθώς τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που σπέρνουν το θάνατο στη γειτονιά μας είναι υπεύθυνα για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν τον τούρκικο επεκτατισμό. Παράλληλα είναι ακόμα νωπό το μελάνι της υπογραφής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αγορά νέου πολεμικού εξοπλισμού. Απαιτούμε να απεμπλακούμε οριστικά από το ΝΑΤΟ και να αποχωρήσουν οι βάσεις από τη χώρα μας.
«Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία»
Το κεντρικό αίτημα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στην εποχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναφέρεται εμμονικά στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών, αποκρύπτοντας τη δική της ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας. Εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την αντιπαράθεση για το εμβόλιο, αποσυγκροτεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ παράλληλα συνεχίζει το νεοφιλελεύθερό της «έργο». Κι ο λαός πληρώνει το τίμημα: υγειονομική κρίση, ανεργία, εργασιακή αβεβαιότητα, ανασφάλεια και σκληρότερες συνθήκες εργασίας, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, γενικότερη οικονομική ύφεση. Επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο σύνθημα όσο ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνήσεις όπως η τωρινή, που αμφισβητεί κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία προχωρώντας στην ιδιωτικοποίησή τους ενώ παράλληλα αποποιείται των ευθυνών της για το νέο κύμα ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης. Με τον νέο νόμο για τα εργασιακά, καταργεί το 8ωρο της εργασίας, την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Για την παιδεία, οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης αφού πρώτα οδήγησαν στην αντικατάσταση της ζωντανής εκπαίδευσης από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, μετά οδήγησαν σε άνοιγμα των πανεπιστημίων και των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα απέναντι στην πανδημία. Παράλληλα προώθησαν αλλαγές στην κατεύθυνση της κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. Σε ότι αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες, αμφισβητούνται συνεχώς από νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τη δημιουργική έκφραση και τη συλλογική διεκδίκηση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Να μη γίνει άλλο η πανδημία αφορμή για να προχωρήσουν αυταρχικές τομές σε εργασία, παιδεία, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Τα «νέα Πολυτεχνεία» του σήμερα
Τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Μας εμπνέει και μας οδηγεί η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που έδειξε ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας σήμερα μπορούν να είναι νικηφόροι. Είναι χρέος μας να διαδηλώσουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ιό. Με τους αγώνες της νεολαίας να μας οδηγούν σήμερα όπως και τότε η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης στο Παράρτημα, στο οποίο θα καταθέσει στεφάνι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 11.00. Συμμετέχουμε στην επέτειο της 17η Νοέμβρη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δε δεχόμαστε καμία απαγόρευση των λαϊκών διεκδικήσεων από μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι στο λαό, που είναι υπεύθυνη για τα δεινά του. Καλούμε τους φίλους μας και το λαό της Πάτρας σε μια πορεία για την εκκίνηση νέων αγώνων, ελπίδας και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στις 17.00, από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.