Stoiximan Basket League, Άρης-Ηρακλής 83-78: Ζωντανοί στο θρίλερ οι «κίτρινοι»

Ο Άρης βγήκε ζωντανός από το… θρίλερ του Αλεξανδρείου καθώς επικράτησε του Ηρακλή στην παράταση με 83-78 σ’ ένα παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα και με πολλές ανατροπές

Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι ήταν… θεοπάλαβο καθώς χαρακτηρίστηκε από τα μεγάλα σερί των δύο ομάδων. Μόνο που αυτό του Άρη στην παράταση μέτρησε περισσότερο από κάθε άλλον.

Παρότι αγωνίστηκε χωρίς τον ηγέτη του, Ολιβιέ Χάνλαν, βρήκε τον τρόπο για να κερδίσει έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Τζέιμς Κέλι και τον Άντονι Κάουαν να… σπάει τη σιωπή του στην παράταση. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη, ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ ήταν καταλύτης. Ο Ηρακλής πλήρωσε τις τάσεις αυτοκτονίας του καθώς προηγήθηκε με +15, βασίστηκε στο μακρινό σουτ αλλά με 23 λάθη (σ. σ. τα 10 από τον Τόνι Ντάγκλας) πλήρωσε βαρύ τίμημα.

Ο αγώνας

Ο Άρης ήταν εντυπωσιακός στα πρώτα έξι αγωνιστικά λεπτά με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Κέλι (10π.), επενδύοντας στην άμυνά του και οδηγώντας τον Ηρακλή σε φθηνά λάθη. Μόνο που το +9 (12-3) συνδυάστηκε με μια κακή είδηση. Τα δύο φάουλ του Κάουαν καθώς ήταν απρόσεκτος και δεν λειτούργησε βάσει των συνθηκών υπό τις οποίες κατέβηκε να παίξει η ομάδα του.

Όταν ο Αμερικανός κάθισε στον πάγκο, αυτομάτως άλλαξε η εικόνα του αγώνα. Χωρίς πλέι μέικερ και κατεύθυνση ήταν ο Άρης στην επίθεση, από εκεί ξεκινούσε το λάθος και ο Ηρακλής αντέδρασε με 0-11 σερί (12-14, 08:30) με κορυφαίο Γιάννη Αγραβάνη (8π.). Η περίοδος έκλεισε με σκορ 13-16 καθώς ο Άρης έδωσε μπάλες σε Κλόμπουτσαρ, Λόκετ αλλά πήρε 0/5 σουτ.

Ο Ηρακλής διεύρυνε εντυπωσιακά το επιμέρους σκορ (1-23!) καθώς ξέφυγε με 13-26 (12’) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Παπαδάκη σε εκτέλεση και δημιουργία κι έχοντας αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ (6/9 τρίποντα μέχρι το 15’). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Άρης χρειάστηκε επτά αγωνιστικά λεπτά για να πετύχει καλάθι (!) και δεν μπορούσε να βρει με άλλον πλην του Κέλι (17π.) μειώνοντας σε 20-29 (13:30).

Ωστόσο, με τους Κάουαν, Ουίλιαμς, Λόκετ να κάνουν κακό παιχνίδι και τον Ηρακλή να παίρνει πολλά από τον Ράιαν Τέιλορ, οι φιλοξενούμενοι πάτησαν σε διαφορά 15 πόντων (21-36, 16’). Την παρτίδα για τον Άρη την έσωσε ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ με τους επτά πόντους που σημείωσε – μεταξύ αυτών και το πρώτο τρίποντο της ομάδας του μετά από επτά άστοχες προσπάθειες – και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 32-37, καθώς ο Ηρακλής μέτρησε διαδοχικές κακές επιθέσεις.

Ο Άρης μεγάλωσε το δικό του επιμέρους σκορ (26-5) και ισορρόπησε το παιχνίδι και προηγήθηκε με 47-41 (25’) με τον Σακούρ Τζούστον να γίνεται παράγοντας του αγώνα, όπως και ο Τόνι Ντάγκλας με τα διαδοχικά τρίποντα του (51-53, 28’). Γενικώς ο Ηρακλής βασίστηκε στην ευστοχία του στο μακρινό σουτ, σε αντίθεση με τον Άρη ο οποίος συνέχιζε να γκρεμίζει τα καλάθια (60-56, 30’).

Το παιχνίδι διακόπηκε προσωρινά 8.12’’ πριν το τέλος του καθώς φίλαθλος του Άρη λιποθύμησε στην κερκίδα. Κινητοποιήθηκαν οι πάντες με τον ιατρό του γηπέδου να τρέχει εσπευσμένα στο σημείο που βρισκόταν ο φίλαθλος για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με φορείο στο ιατρείο του γηπέδου καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο.

Στο παιχνίδι, ο Άρης προηγήθηκε με 65-58 (33’) και πέταξε στα σκουπίδια διαδοχικές ευκαιρίες για να μεγαλώσει τη διαφορά καθώς ο Κάουαν συνέχισε να καταστρέφει τις επιθέσεις της ομάδας του. Στο δε κακό διάστημά του, ο Ηρακλής απέφυγε τα χειρότερα και τη συνέχεια έδωσε την μπάλα στον Γούλριτζ και κρατήθηκε στο παιχνίδι (65-61, 34’).

Όλα άρχισαν από την αρχή 3:30 αγωνιστικά λεπρά πριν το τέλος (67-67) καθώς ο Ηρακλής διατήρησε την ευστοχία του στο μακρινό σουτ για να ακολουθήσει ένα δώρο του Κάουαν στον Γούλριτζ (67-69, 37’). Οι «κυανόλευκοι» πήραν την ψυχολογία του παιχνιδιού, αξιοποίησαν τα διαδοχικά λάθη του Άρη και έκαναν πρόβα νίκης (67-73, 38:15). Ένα σουτ τριών πόντων του Αγραβάνη θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι, δεν μπήκε και στη συνέχεια τρεις βολές του Κλόμπουτσαρ (70-73) έδωσαν οξυγόνο στους γηπεδούχους για να ακολουθήσει ένα έμμεσο τρίποντο του Κέλι (73-73), 36’’ πριν το τέλος!

Στην κρίσιμη επίθεση του Ηρακλή, ο Τόνι Ντάγκλας υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, αφήνοντας την τελευταία ευκαιρία στον Άρη με επίθεση 18’’, αλλά ο Κλόμπουτσαρ υπέπεσε σε λάθος το οποίο δεν εξελίχθηκε σε οδυνηρό καθώς ο Ντάγκλας αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση (73-73).

Ο Άρης μπήκε στην παράταση με 9-0 σερί κι ένα απίστευτο τρίποντο από τον Κάουαν (82-73, 43’), αλλά και πάλι είχε δυσκολία στη διαχείριση της κατάστασης καθώς δεν έβαλε ελεύθερες βολές. Κι ενώ πήγε με +8 (83-75) στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, χρειάστηκε μια άμυνα για να κλειδώσει τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 32-37, 60-56, 73-73 (κ.α.), 83-78 (παρ)

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο 9-0 σερί του Άρη στις αρχές της παράτασης καθώς εκεί «κόπηκαν» τα πόδια των παικτών του Ηρακλή.

Ο MVP: Ο Τζέιμς Κέλι έκανε ένα ακόμη φανταστικό παιχνίδι για τον Άρη και φυσικά έθεσε υποψηφιότητα για ένα ακόμη βραβείο MVP

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη κράτησε την ομάδα του καλύπτοντας εν μέρει την απουσία του Ολιβιέ Χάνλαν, αλλά στην παράταση αυτός που «καθάρισε» ήταν ο Άντουαν Κάουαν.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Κέλι έκανε ότι ήθελε τον Ρέτζι Λιντς του Ηρακλή αλλά και τον Ντάνιελ όσο αγωνίστηκε.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον τα σερί. Από το 1-23 του Ηρακλή από τα τέλη του πρώτου δεκαλέπτου έως τις αρχές του δεύτερου, αλλά και το 26-5 του Άρη στη συνέχεια.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η ομάδα που ευστόχησε σε 13 προσπάθειες τριών πόντων ηττήθηκε από αυτή που σημείωσε τρία τρίποντα!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν ο Άρης αποφάσισε να παίξει άμυνα, έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του απέναντι στον Ηρακλή ο οποίος παρότι σούταρε με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεν κατάφερε να σταματήσει τους δύο παίκτες (Κέλι, Κάουαν) που ήξερε ότι μόνο αυτοί θα μπορούσαν να του κάνουν τη ζημιά.

Πηγή:www.gazzetta.gr