Πώς Ρωσία και Λευκορωσία εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό σε Μέση Ανατολή και ΕΕ

Τον τρόπο με τον οποίο ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό μέσα σε έναν τεράστιο υβριδικό πόλεμο σχολιάζει το Bloomberg, σε εκτενή ανάλυση που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες.

Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Αντρέα Κλουθ είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια είχε χρησιμοποιήσει τον «υβριδικό πόλεμο» στον… αθόρυβο πόλεμο που είχε κάνει στην Κριμαία. Αυτή τη φορά ο Λουκασένκο, με τις «ευλογίες» του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως όπλα και στέλνει μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται πως εδώ και αρκετούς μήνες ο Λουκασένκο  δεχόταν μετανάστες από πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα του και τους… άνοιξε έναν ξεκάθαρο δρόμο σε χώρες όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, που είναι σταθερά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Οι πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν καταφύγιο σε σκοτεινά δάση και τελικά βρέθηκαν παγιδευμένοι ανάμεσα στον στρατό της Λευκορωσίας και τον στρατό της Πολωνίας, που προσπαθούν να τους κρατήσουν σταθερούς στο ίδιο σημείο. Όμως όσο πλησιάζει ο χειμώνας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από το κρύο.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση οι διακινητές κατάφεραν να περάσουν αρκετούς από αυτούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε περπατώντας είτε με οχήματα, στη χώρα προτίμησής τους που φαίνεται πως είναι η Γερμανία. Οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει έως τώρα πάνω από 6000 μετανάστες που έχουν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αρμόδιοι παράγοντες από τη Γερμανία ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Από την πλευρά τους οι Πολωνοί άρχισαν να στήνουν συρματοπλέγματα για να φτιάξουν φράχτη και τείχη τα οποία φαίνεται πως θα είναι πλέον μόνιμα στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, ενώ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από τη χώρα, ο αριθμός των στρατιωτών στην περιοχή αυξήθηκε στους 10.000. Ο Λουκασένκο προκαλώντας αυτές τις αντιδράσεις προσπαθεί να επιδοθεί σε μία κυνική εκστρατεία και να δημιουργήσει διαμάχες ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ ως προς τη διαχείριση της συγκεκριμένη κατάστασης. Όλα αυτά φυσικά την ώρα που η «Γηραιά Ήπειρος» παραμένει σοβαρά «τραυματισμένη» από την τεράστια προσφυγική κρίση του 2015, καθώς από τότε μέχρι και σήμερα φαίνεται πως τα μέλη της δεν κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά τη μεταναστευτική πολιτική.

Στα προειρημένα υπάρχει ακόμη ένας απρόβλεπτος παράγοντας που σημειώνεται στην ανάλυση του αρθρογράφου του Bloomberg: αυτός της τρομοκρατίας. Όπως έχει επισημάνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας και αρκετοί άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της χώρας οι διακινητές μεταναστών χρησιμοποιούν τους αφύλαχτους δρόμους προς την ΕΕ για να περάσουν ακόμη και πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν τρομοκράτες. Πιθανότατα τα συγκεκριμένα άτομα να πρόκειται για μελλοντικούς «ανενεργούς» κατασκόπους που μπορεί να λάβουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στα σύνορα της κάθε χώρας.

Η συνεργασία Πούτιν Λουκασένκο φαίνεται πως είναι αρκετά καλή καθώς ήδη έχουν αναπτυχθεί οι στρατιωτικές τους δυνάμεις σε αρκετά σημεία των συνόρων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες φαίνεται πως έχουν ανάγκη ο ένας  τον άλλον προκειμένου να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους στο παιχνίδι της διεθνούς σκακιέρας και στον «υβριδικό πόλεμο» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Προφανώς ο ιδιότυπος πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Πιθανότατα επεκτείνεται στη χειραγώγηση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να επιδεινώσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Ταυτοχρόνως, άλλοι ηγέτες με αυταρχικές τάσεις, όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησαν επίσης να εκβιάσουν την Ευρώπη χρησιμοποιώντας πρόσφυγες.

Η ανάλυση του Bloomberg καταλήγει στο ότι ως προφανές πρώτο βήμα, η ΕΕ θα πρέπει τώρα να επεκτείνει τις κυρώσεις σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και άλλους φορείς εκμετάλλευσης — στη Λευκορωσία ή οπουδήποτε αλλού — που συμμετέχουν σε αυτή τη διακίνηση ανθρώπων.  Επιπρόσθετα,  ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην εσωτερική σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, ολόκληρο το μπλοκ της «Γηραιάς Ηπείρους» πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Παράλληλα, άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στο παρελθόν υποβάθμισαν την απειλή της Ρωσίας του Πούτιν, πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν τη συνολική στρατηγική τους θέση υπό το φως τέτοιων τακτικών. Στη γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ της δυτικής Ευρώπης και της Μόσχας, η μία πλευρά φαίνεται ξεκάθαρα πως εκτιμά την ανθρώπινη ζωή ενώ η άλλη όχι. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η ασυμμετρία, τώρα ή στο μέλλον, αναμένεται να αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη.

Πηγή: skai.gr