(Βίντεο)-Πρόβλεψη για 9.500 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη για την πορεία των νέων μολύνσεων. Αυστηρότερα μέτρα σε χώρους που εισέρχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι πολίτες μελετά η κυβέρνηση.

Τα αίτια που έχουν συμβάλλει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού εξήγησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών, που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, είπε πως αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 – 9.500 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως «θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.

«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Όπως σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης».

Λινού: Πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, τόνισε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, καθώς και πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε η κ. Λινού, μιλώντας στο Mega.

Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.

Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και σε σχολεία.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7,8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι “όχι” στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κ. Λινού.

Αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους που εισέρχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι πολίτες μελετά η κυβέρνηση, την ώρα που οι σκληροί δείκτες της νόσου βρίσκονται σε διαρκή άνοδο.

Οι θάνατοι χθες έφτασαν τους 70 και οι διασωληνωμένοι 489, αριθμοί που προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ΕΣΥ έχει αρχίσει να πιέζεται πάρα πολύ και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η «έκρηξη» των διασωληνώσεων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προς το παρόν δεν εξετάζεται η θέσπιση νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο σε περίπτωση που τα νέα μέτρα αποτύχουν, θα πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο «σκληρού lockdown».

Αναλυτικότερα, στόχος σε πρώτο στάδιο είναι να συνεκτιμηθούν τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή των προσφάτως θεσπισμένων μέτρων και ειδικότερα να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά όντως εφαρμόζονται σωστά.

Συγκεκριμένα, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, είναι πιθανό οι ανεμβολίαστοι να μπορούν να εισέλθουν μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας τη δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test.

Την ίδια ώρα, ένα ιδιαιτέρως ακραίο σενάριο, το οποίο ωστόσο θεωρείται απευκταίο, είναι οι ανεμβολίαστοι να μην είναι σε θέση να εισέλθουν ούτε σε σούπερ μάρκετ, κάνοντας έτσι τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά. Αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι αλλαγές θα αφορούν σε πρώτη φάση σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο. Έως τώρα, οι καταναλωτές εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ. Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Στη «μάχη» και οι ιδιωτικές κλινικές

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε χθες το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα,  εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid  απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.