Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων στο 50% -Στο 0,4% η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους

Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια, τόνισε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Πλέον, υπολογίζεται πως υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1 στα 4 στην Αττική, πάνω από 7,500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα.

Υπογράμμισε πως «πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία να αναχαιτιστεί η μετάδοση» του ιού ενώ σημείωσε πως αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των κρουσμάτων αυτή η την βδομάδα και η διαμεση ηλικία ήταν στα 36 ετη με μια μερική αύξηση στα άτομα ανω των 65 ετων.

Η παιδίατρος ανέφερε πως είναι σημαντική η αύξηση των τεστ που γίνονται λέγοντας πως ελέγχεται το 2% του πληθυσμού.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι σημαντική η πίεση στα νοσοκομεια με αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων αναφέροντας πως η πληροτητα ΜΕΘ φτάνει στο 88% σε όλη την επικρατεία.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Όπως είπε, στο Ρέθυμνο και τη βόρεια Αττική, όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.

Έτσι, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία έδειξε πως οι εμβολιασμενοι εχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν ενδοοικογενειακά όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν γι αυτό πρέπει να τηρούνται από όλους τα μέτρα.

Η παιδίατρος, επισήμανε πως είναι στο 0,4% η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών και πως το εμβόλιο υπερτερεί των φαρμάκων.

Παράλληλα, έκανε εκκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από όλους.