Τον έβρισε, τον έψεξε και τώρα ο Ερντογάν λέει ότι η πολιτική του πηγάζει από τον Κεμάλ Ατατούρκ

Ενώ του έσυρε τα μύρια όσα, με αφορμή τον χαρακτηρισμό της Αγια-Σοφιάς σε μουσείο το 1934, ενώ τον έψεξε για την κοσμικότητα την οποία προσπαθεί να εξαλείψει από τότε που άρχισε την πολιτική του καριέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία ακόμα μικροπολιτική κυβίστηση. Ανήμερα της ημέρας θανάτου του θεμελιωτή της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως και επαίνεσε την εξωτερική του πολιτική, λέγοντας ότι ακολουθεί τα χνάρια του Κεμάλ.

Η Τουρκία πλησιάζει με επιτυχία τους στόχους της να ξεπεράσει την παγκόσμια κρίση, είπε ο πρόεδρος της χώρας στις 10 Νοεμβρίου στην ομιλία του προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των επιτευγμάτων του είναι “ο οδικός χάρτης της Τουρκίας”.

“Το να τον θυμόμαστε [τον Κεμάλ] είναι, φυσικά, σημαντικό, αλλά το να προσδιορίσουμε σωστά τους λόγους πίσω από τον αγώνα του είναι πιο σημαντικό”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο Μουσικής στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζοντας την κατασκευή του Türkevi Center στο συγκρότημα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε, “Χτίσαμε το Türkevi και δώσαμε μηνύματα σε κάποιον άλλο με καλό τρόπο. Το αποτέλεσμα αυτού που πέτυχε είναι ο οδικός χάρτης της Τουρκίας σήμερα”.

Επέκρινε επίσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης , το οποίο ιδρύθηκε από τον Ατατούρκ στις 9 Σεπτεμβρίου 1923. “Αν ζούσε σήμερα [ο Ατατούρκ], θα τους κυνηγούσε με ένα ραβδί”, σημείωσε ο Ερντογάν. “Αν υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που προστατεύει την πολιτική, διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική κληρονομιά του γαζή, είμαστε εμείς”, είπε.

“Όσοι κρύβονται πίσω από το όνομα του Ατατούρκ, για όνομα του Θεού, τι κάνουν;” ρώτησε.
Ο Ερντογάν παρέστη στην επίσημη τελετή στο Ανιτκαμπίρ, μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα, νωρίς το πρωί σήμερα.

“Εμείς ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να δεχτούν επίθεση η ακεραιότητα της χώρας μας, η επιβίωση του κράτους μας, η ενότητα, η ειρήνη και οι αρχαίες αξίες του ευγενούς έθνους μας”, έγραψε στο αναμνηστικό βιβλίο του Ανιτκαμπίρ.

“Συνεχίζουμε να διευρύνουμε και να αναπτύσσουμε τη δημοκρατία μας, την οποία δημιουργήσατε και μας εμπιστευτήκατε, και θα την κάνουμε το λαμπρό αστέρι της περιοχής και του κόσμου”, είπε. “Με τις ιστορικές επιτυχίες που έχουμε πετύχει σε κάθε τομέα, ειδικά στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και τη βιομηχανία, προχωράμε με αποφασιστικότητα προς τους στόχους μας για το 2023”, πρόσθεσε.

Πέτρος Κράνιας