Τα νέα μέτρα φέρνουν διάλυση της οικονομίας: Μειωμένη κατά 60-70% η κίνηση στην αγορά

Μείωση πελατών και τζίρου σε εστίαση και αγορά προκάλεσαν τα νέα μέτρα τα οποία έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς, οι ανεμβολίαστοι επέλεξαν τελικά να μην επισκεφτούν τα εμπορικά που ήταν ανοικτά και την Κυριακή, αλλά ούτε τα καταστήματα εστίασης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης είναι το 24ωρο κλείσιμο τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, 51 καταστημάτων στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, αλλά και για τον έλεγχο που καλούνται να κάνουν στους πελάτες τους.

«Κλείσαμε τα μαγαζιά μας και πρέπει να σας πω ότι είμαστε όλος ο κλάδος της εστίασης, δηλαδή πιτσαρίες, φαστ φουντ, μπουγάτσες, καφέ, κ.α. Προβήκαμε σε αυτή τη διαμαρτυρία γιατί πλέον με τα νέα μέτρα δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας. Όσο αυξάνονται αυτά τα μέτρα (σ.σ κατά του κορωνοϊού) επιβαρύνεται η εστίαση. Βρισκόμαστε σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε δύσκολα, τώρα ένα παραπάνω» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών εστίασης στα Νέα Μουδανιά, Αθανάσιος Χαλκιάς.

Επισήμανε ότι το Σαββατοκύριακο, που και ο καιρός ήταν καλός, η κίνηση στα καταστήματά τους μειώθηκε σημαντικά «κατά 60-70%».

«Στις μικρές πόλεις, όπως η δική μας, οι πελάτες είναι μετρημένα κουκιά, ενώ έχει τελειώσει και η τουριστική περίοδος. Καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση» εξήγησε.

Σε χαμηλές «πτήσεις» και η εστίαση στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη όμως η κατάσταση στην εστίαση δεν είναι καλύτερη.

Όπως είπε ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Εστίαση», Νίκος Νυφούδης, «αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ζορισμένο για την εστίαση».

«Ούτως ή άλλως δουλεύαμε τους εσωτερικούς χώρους μόνο με τους εμβολιασμένους και αν υπολογίσουμε ότι το 50% έχει εμβολιαστεί, αυτοί είναι οι πελάτες μας. Το Σαββατοκύριακο παρότι ο καιρός ήταν καλός, έδειξε ότι υπήρξε δυσκολία. Τα μαγαζιά ήταν κατά το ήμισυ γεμάτα» εξήγησε ο κ. Νυφούδης και επισήμανε ότι το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπο να ενισχυθεί η εστίαση που με τα νέα μέτρα δείχνει να χάνει περαιτέρω από την πελατεία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης, τότε «πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν σύντομα ή θα απολύσουν προσωπικό» αφού πλέον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Πολύ λίγος κόσμος ήρθε στην αγορά»

Χαμηλά κινήθηκαν οι τζίροι και για τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κοσμάς Καλογιάννης.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου παρότι η αγορά ήταν ανοιχτή λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η κίνηση στην αγορά ήταν χαμηλή.

«Πολύ λίγος κόσμος κατέβηκε στην αγορά. Ήταν μια ευκαιρία αυτή η Κυριακή για να δουλέψουν λίγο παραπάνω τα εμπορικά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. δεν κάνουν rapid test και δεν θα έρχονται».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, οι πελάτες που δεν θέλουν να κάνουν τεστ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του take away.

«Να το παραγγείλουν και να έρθουν να το παραλάβουν έξω από την είσοδο του καταστήματος. Αυτό είναι αποδεκτό» υπενθύμισε.