Με άλμα “έπιασε” και τις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ανοδικά ξέσπασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο διέσπασε το δύσκολο εμπόδιο των 913 μονάδων, αλλά κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, δείχνοντας ότι μπορεί να κινηθεί και πάλι κοντά στα υψηλά έτους, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,59% στις 921,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 905,10 μονάδων (-0,19%) και 922,15 μονάδων (+1,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Με άλμα "έπιασε" και τις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,32%, στις 2.224,59 μονάδες, ενώ στο +1,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.490,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 605,11 μονάδες.

Η “τριάδα” της ανόδου

Τα σενάρια για τις επιδόσεις του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και οι θετικές αναλύσεις μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, έδωσαν τροφή σήμερα στην “τριάδα” των ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στην έντονα ανοδική κίνηση της αγοράς. Και μπορεί το μίνι ράλι τους να τροφοδοτήθηκε από διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στον ενεργειακό κλάδο, τα οποία όμως διαψεύδονται, εντούτοις η “τριάδα” κράτησε και διεύρυνε έως το τέλος την άνοδό της.

Είναι αναμφισβήτητο άλλωστε το γεγονός ότι τόσο ο ενεργειακός όσο και ο κατασκευαστικός κλάδος θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη πενταετία, καθώς μεγάλο μέρος των επενδύσεων που θα έρθει με την αρωγή του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, θα απορροφηθεί από αυτούς. Άλλωστε αυτό που επισημάνθηκε το προηγούμενο διάστημα από αρκετούς εγχώριους αναλυτές ήταν ότι η αγορά δεν είχε αποτιμήσει πλήρως την προοπτική αυτή.

Η τεχνική εικόνα

Ο πρώτος στόχος των long, δηλαδή να διαπεράσει ο Γενικός Δείκτης το τείχος των 911-914 μονάδες, επετεύχθη. Πλέον, όπως επισημαίνει και η Fast Finance, η κατοχύρωσή του θα μας δώσει κίνηση στις 930 μονάδες σε πρώτη φάση και στις 960 μονάδες σε δεύτερη. Επίσης, ο FTSE 25 έληξε επιτυχώς και την πολιορκία του επιπέδου των 2.207-2.210 μονάδων, έχοντας ως επόμενο στόχο τις 2.243 και τις 2.315 μονάδες.

Είναι πολύ πιθανό βέβαια οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών “να πέσουν” με τη συνδρομή του τραπεζικού δείκτη ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς, πλην της σημερινής του επίδοσης. Η διάσπασή της όμως προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημείωσε άλμα 8,18%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ολοκληρώνει στο +6,48% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο +5,70%. Ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,26%, με τις ΕΧΑΕ, Titan και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola και Ελλάκτωρ, με τις ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Eurobank και ΟΛΠ, με την Aegean να κλείνει στο -1,16% και τη Motor Oil στο -1,21%.