Περίεργος θάνατος Ρώσου “διπλωμάτη”-πράκτορα στο Βερολίνο – Έπεσε από τον ψηλότερο όροφο της πρεσβείας

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι άνδρας ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε δρόμο έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα ήταν μυστικός πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB (διαδόχου της σοβιετικής KGB), όπως μετέδωσε το Der Spiegel την Παρασκευή.

Το πτώμα του 35χρονου άνδρα βρέθηκε νωρίς το πρωί της 19ης Οκτωβρίου από Γερμανούς αστυνομικούς οι οποίοι φρουρούσαν το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας, αναφέρει το περιοδικό. Ο άνδρας φέρεται να έπεσε στο έδαφος από τον υψηλότερο όροφο του κτηρίου.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν ασθενοφόρο, ωστόσο το υγειονομικό προσωπικό δεν μπόρεσε να σώσει τη ζωή του.

Η πρεσβεία επιβεβαίωσε, με δήλωσή της στο πρακτορείο Interfax, ότι ένας Ρώσος διπλωμάτης έχασε τη ζωή του, ωστόσο διευκρίνισε ότι “δεν σχολιάζει το τραγικό γεγονός για λόγους ηθικής τάξης”.

Η αστυνομία του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και παρέπεμψε στους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η ανακάλυψη πτώματος έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία δεν είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το πώς ο διπλωμάτης έπεσε και υπό ποιες συνθήκες οδηγήθηκε στον θάνατο. Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν δέχθηκε τη διενέργεια νεκροτομής.

Ο επίσημος τίτλος του θανόντος ήταν β’ γραμματέας της πρεσβείας, ενώ φέρεται επίσης να ήταν συγγενής ανώτερου αξιωματούχου του Β’ Γραφείου της FSB, το οποίο ασχολείται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρού από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στη χώρα, ωστόσο αρνήθηκε οποιοδήποτε επιπλέον σχόλιο.