Μάζεψε στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρές απώλειες τελικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφα τα κέρδη της εβδομάδας στο 1,4%, καθώς κόντρα στην πτώση της πλειονότητας των τίτλων του βρήκε σημαντικά στηρίγματα στην “δυάδα” των ΔΕΗ και Eurobank.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 906,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 899,03 μονάδων (-1,06%) και 910,29 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατ. τεμάχια.

Μάζεψε στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22%, στις 2.195,70 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.462,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 601,99 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,12%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,56%.

Η επιστροφή της Ελλάδας στο χάρτη των διεθνών επενδύσεων

Η μεγάλη επιτυχία της υπερκάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα σοβαρό δείγμα γραφής για το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Το αρχικό μέγεθος της αύξησης των 750 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δις ευρώ και η ζήτηση καλύφθηκε σχεδόν 3,5 φορές, τοποθετώντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη συγκέντρωσης κεφαλαίου για εγχειρήματα αυτού του μεγέθους.

Την ίδια στιγμή το ταμπλό έχει πάρει ήδη αποστάσεις από την τιμή της αύξησης δίνοντας μια εικόνα “χρηματιστηριακής αυτοπεποίθησης” ως προς την απορρόφηση της προσφοράς μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών (16 Νοεμβρίου). Η επιτυχία της ΔΕΗ δίνει την σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές με σημαντικό πλεονέκτημα έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για ελληνικό ρίσκο.

Κοιτάζοντας μακρύτερα, Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε το 2021 το 3×3 σε αυξήσεις που κάθε άλλο παρά απλές μπορούν να θεωρηθούν (3,5 δις ευρώ), κινητοποίησε δυνάμεις που για αρκετό καιρό ήταν παρατηρητές της αγοράς και έφερε νέα ονόματα επενδυτικών κεφαλαίων στο τραπέζι. Η Ελληνική Αγορά ξανασυστήθηκε μέσα από αυτά τα εγχειρήματα σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια πρώτης διαλογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της χρονιάς και μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη.

Το 2022 έχει ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα μιας χρονιάς αποτελεσμάτων καθώς η εκπλήρωση των υποσχέσεων στα επενδυτικά πλάνα που συνόδευσαν τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα μπει σε πρώτο πλάνο εστίασης από την επενδυτική κοινότητα στους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε ένα στενό εύρος κίνησης που σε επίπεδο εβδομάδας περιορίστηκε σε μόλις 11 μονάδες. Η χαμηλή μεταβλητότητα περιόρισε και την συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επηρεάστηκε και από την περίοδο που έτρεξε η Δημόσια Προσφορά μετοχών της ΔΕΗ. Διαγραμματικά η μεγάλη εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε, το σύρσιμο στην γραμμή των 900 μονάδων δεν μετέβαλε τους δείκτες τάσεις οι οποίοι παρέμειναν αγορασμένοι.

Σε επιμέρους δείκτες ο τραπεζικός παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς την συμπεριφορά του στα τρέχοντα επίπεδα έχοντας ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (Σημ. από την ΑΜΚ της Αlpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.

Είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών “να πέσουν” με την συνδρομή του τραπεζικού δείκτη ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της αγοράς μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους.

Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (~3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπαση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος τους την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Titan, η Πειραιώς, η ΕΧΑΕ, η ΓΕΚ Τέρνα και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, Alpha Bank, Λάμδα, Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +3,63% που σημείωσε, αλλά και τα σχεδόν 24 εκατ. τζίρο, ενώ ΕΥΔΑΠ και Eurobank έκλεισαν με κέρδη 1,84% και 1,66% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo και Εθνική, με τις ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς μεταβολή.