ΑΧΑΪΑ: Οι επαγγελματοβιοτέχνες κατά των μέτρων για την πανδημία – « Οδηγούν σε οικονομική δυσπραγία»

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, από την κυβέρνηση μόνο καταστροφικά θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει, τόσο για την εστίαση, που καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας είναι ένας από τους κύριους αποδέκτες των περιοριστικών μέτρων, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται έως και αδύνατη η λειτουργία τους υπό αυτές τις συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα η απαίτηση επίδειξης αρνητικού PCR ή rapid test  κατά την είσοδό τους στα καταστήματα λιανικής πώλησης, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης καθιστά σχεδόν απαγορευτική την επισκεψιμότητα από τους από μία μεγάλη κατηγορία πολιτών, μειώνοντας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την ήδη μειωμένη πελατειακή βάση, σε μία περίοδο με συνεχώς αυξανόμενα έξοδα και τις ανατιμήσεις να έχουν εξοντώσει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα από κρατικής πλευράς έχει καταργηθεί κάθε μέτρο οικονομικής ενίσχυσης.

Εκτός της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία οδηγούν τα μέτρα αυτά τους αυτοαπασχολούμενους, η εξαίρεση κάποιων κατηγοριών επιχειρήσεων (σούπερ- μάρκετ, φαρμακεία), δημιουργεί όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των υπολοίπων και κυρίως των μικρών συνοικιακών επιχειρήσεων. Ενώ παράλληλα σε κλάδους παροχής υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια προωθείται η μαύρη εργασία εις βάρος των επαγγελματιών του κλάδου με τις κατ’ οίκον επισκέψεις και παράλληλα απομακρύνει από τον στόχο του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Είμαστε αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας στον βωμό της κρατικής αδυναμίας για περιορισμό της πανδημίας ενώ καλούνται πάλι οι παραγωγικοί φορείς να καλύψουν τις αδυναμίες του Ε.Σ.Υ.

Η ΟΕΒΕΣΝΑ αναλογιζόμενη πάντα το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και σεβόμενη την προσπάθεια της κυβέρνησης για προάσπιση της δημόσιας υγείας, την καλεί να ανακαλέσει τα μέτρα που δημιουργούν πρώτον οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις και δεύτερον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επίσης η ΟΕΒΕΣΝΑ στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας και του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών, Μανικιούρ Πεντικιούρ Νομού Αχαΐας η «Αγία Τριάς», στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 8/11/2021, με 24ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων και διαμαρτυρία στην Πλατεία Γεωργίου στις 11:00 π.μ. και την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με όλους τους πληττόμενους κλάδους για να οργανωθούν επόμενες κινήσεις.