Τεστ για είσοδο στις εκκλησίες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Το πρέσινγκ προς το Μαξίμου εντείνεται

Μετά την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής, την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, το τρίτο «χτύπημα» του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την εκκλησία. Με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας. «Δεν σκέφτηκαν ποτέ να λάβουν αυστηρά μέτρα σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους όπου δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία. Για αυτό και σήμερα εξαγγέλλουν μέτρα με επιλεκτική ατολμία. Αφήνοντας απέξω την εκκλησία και απροστάτευτους τους πιστούς. Ετσι όμως δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία. Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους».

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατά- θέση τροπολογίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για επιλεκτική ατολμία».

Από την πρώτη φάση της πανδημίας στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν επισημάνει την «ειδική σχέση» της Ν.Δ. με τον κλήρο. Υποστηρίζουν πως στο Μαξίμου βλέπουν πως υπάρχει πρόβλημα με τη μετάδοση του ιού στο εμπόριο και στην εστίαση, αλλά όχι στις εκκλησίες, που είναι κλειστοί χώροι. Και εκτιμούν πως στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή η πλειοψηφία θα στριμωχτεί, με μόνο συμπαραστάτη την Ελληνική Λύση. Θα καταγραφεί, δηλαδή, ένα δίπολο συντηρητικών και προοδευτικών δυνάμεων που «βολεύει» την Κουμουνδούρου για το αφήγημα και τις συμμαχίες που επιχειρεί να οικοδομήσει. Και το ερώτημα που θα θέσουν είναι κατά πόσον η επιτροπή ήταν σύμφωνη με τη συγκεκριμένη απόφαση που δεν πιέζει ανεμβολίαστους ηλικιωμένους –και μη– πιστούς να αναθεωρήσουν, ακολουθώντας τον δρόμο της επιστήμης.

Με την πανδημία να καλπάζει, ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε πως η επαναφορά της πρότασής του να οριστεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων ολιγομελής επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες είναι πλέον επιβεβλημένη. «Να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως βάζει το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Τι σημαίνει η συγκεκριμένη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Είναι σαφές, λέγεται, πως η δημιουργία μιας «εθνικής επιστημονικής επιτροπής» θα δημιουργούσε συνθήκες συναίνεσης, από τις οποίες δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια πιθανή πιο αυστηρή επέκταση των περιοριστικών μέτρων, ενδεχόμενη ένταξη και των εμβολιασμένων στη διαδικασία των τεστ, ή ακόμα και επανεξέταση της υποχρεωτικότητας όπου χρειάζεται, δεν θα ήταν σε θέση να την αρνηθεί κανείς από τη στιγμή που η νέα επιτροπή θα αποφάσιζε κατά πλειοψηφία. Και ο καταμερισμός του πολιτικού κόστους σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δεδομένος. Η εικόνα που αποτυπώνεται πλέον –κατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– και θα μετρηθεί στην κοινή γνώμη είναι η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η άποψη του Ανδρέα Ξανθού να επανέλθει από την αξιωματική αντιπολίτευση η πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν «πέρασε» από το Πολιτικό Κέντρο που συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα. Αυτό που συζητήθηκε πολύ θετικά τις τελευταίες ημέρες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ –και αναμένεται να μπει στο τραπέζι της Κουμουνδούρου– ήταν η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, σε άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ», σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα μετά την παρέλευση 6μήνου από τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό) να παύει η ισχύς των πιστοποιητικών ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δραστηριότητες.