Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων Fed – BoE

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αγορά “αφομοιώνει” τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), την Τετάρτη το βράδυ, ότι θα αρχίσει την περιστολή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων που διαρκεί από την αρχή της πανδημίας εντός του Νοεμβρίου, αλλά και της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England), που διατήρησε προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 “πρόσθεσε” 0,41%, στις 483,20 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να κερδίζει 1,4%, ηγούμενος των κερδών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 2%, μετά τις αποφάσεις της BoE. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 4.333,34 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,44%, στις 16.029,65 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,53%, στις 6.987,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,43%, στις 7.279,91.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “κέρδισε” 0,53%, στις 27.522,05 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,10%, στις 9.039,40 μονάδες.

Η απόφαση της Bank of England διέψευσε τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα του Η.Β. θα γινόταν η πρώτη μιας μεγάλης οικονομίας η οποία θα αύξανε τα επιτόκια, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η βρετανική λίρα – στερλίνα έχανε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) της Fed, εξάλλου, είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η απόφασή της για περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της κατά 15 δισ. σε μηνιαία βάση από τον Νοέμβριο (το πρόγραμμα έχει ύψος 120 δισ. δολ. τον μήνα) έρχεται “υπό το φως της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία των ΗΠΑ προς τους στόχους που είχαμε θέσει τον περασμένο Δεκέμβριο”.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα στοιχεία δραστηριότητάς τους για το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσαν οι Credit Suisse, BMW, Commerzbank, Deutsche Post, Tate & Lyle, BT, Monte dei Paschi di Siena, Enel και SocGen.

Η Credit Suisse ξεπέρασε τις προσδοκίες για το γ’ τρίμηνο, ωστόσο δέχθηκε πλήγμα από την υπόθεση της φερόμενης ως υπόθεσης διαφθοράς στη Μοζαμβίκη και άλλα νομικά ζητήματα. Η ελβετική τράπεζα αποκάλυψε επίσης ότι αναμένει καθαρές ζημίες αντί κερδών το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ σκοπεύει να απομειώσει τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale πέτυχε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, επί τη βάση υψηλών εσόδων στους βραχίονες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, με τη μετοχή της να κλείνει με κέρδη 1%.

Η Alstria Office REIT σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στο πλαίσιο του Stoxx 600, κερδίζοντας άνω του 17%, καθώς η γερμανική εταιρεία real estate ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς έναντι 3,5 δισ. ευρώ από την Brookfield Asset Management.

Η μετοχή της BT σημείωσε άλμα 11%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.

Στην άλλη όχθη του πανευρωπαϊκού δείκτη, η γερμανική εταιρεία χημικών προϊόντων Lanxess έχασε άνω του 7%, αφόρου προειδοποίησε ότι τα αυξημένα κόστη θα πλήξουν τα βασικά της κέρδη για το 2021, οδηγώντας τα προς το κάτω μέρος του εύρους του guidance που είχε ανακοινώσει.

Η Virgin Money U.K. είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 9%, υπό πίεση για την ταχύτητα της εισόδου της στον κλάδο της ψηφιακής τραπεζικής.

Στα μάκρο της ημέρας, συνεχίστηκε στην έναρξη του δ’ τριμήνου η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί σε υπηρεσίες και σε μεταποίηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 15 ετών που σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες υποχώρησε επίσης σε χαμηλό έξι μηνών στις 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,4 τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Markit στις 2 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, το ράλι των τιμών συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές παραγωγού να καταγράφουν νέο άλμα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η Eurostat, εκτίμησε ότι οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν κατά 2,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και 16% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρωζώνη.

Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 2,2% και ετήσια 15,2%.