Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων ύψους 120 δισ. δολαρίων, με στόχο να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών μέχρι το μέσα του 2022. Αυτό αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του επόμενου έτους ή αρχές του 2023.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και τα σχόλια της Fed για την αύξηση των τιμών, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 30 ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 481,22 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρεί 3%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,31% στις 4.309,61 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,03% στις 15.959,98 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,40% στις 7.245,90 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,34% στις 6.950,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε στις 9.030,80 μονάδες με πτώση 0,82% και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,64% στις 27.364 μονάδες.

Πίσω στην Ευρώπη, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP), ενώ για την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση το επόμενο έτος.

“Όσον αφορά την προσαρμογή των αγορών ομολόγων στη μετά την πανδημία εποχή, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Λισαβόνα. “Ακόμα και μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, θα είναι ακόμα σημαντικό η νομισματική πολιτική – και αυτό περιλαμβάνει και την κατάλληλη προσαρμογή των αγορών ομολόγων – να στηρίζει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%”, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι στις ενδείξεις που έχει δώσει η ΕΚΤ για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) η κεντρική τράπεζα καθόρισε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν, πριν δρομολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι αύριο ακολουθεί  η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE). Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η BoE να γίνει η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ως αντίδραση στο ράλι του πληθωρισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι ο δείκτης ανεργίας της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 7,4% από 7,5% τον Αύγουστο και 8,6% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στην Ε.Ε. η ανεργία υποχώρησε στο 6,7% από 6,9% τον Αύγουστο και 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 14,324 εκατ. άτομα και στην Ευρωζώνη σε 12,079 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 306.000 άτομα στην Ε.Ε. και κατά 255.000 στην Ευρωζώνη.