Υπέκυψε στις δεικτοβαρείς πιέσεις το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρές απώλειες, παρά το αρνητικό πρόσημο στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να επιβεβαιώσει την παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες, έχοντας μάλιστα τρία μέτωπα – πηγές αναταράξεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 904,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 902,59 μονάδων (-0,28%) και 906,31 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,8 εκατ. τεμάχια (τα 8,3 εκατ. από τη Eurobank).

Υπέκυψε στις δεικτοβαρείς πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,11%, στις 2.185,57 μονάδες, ενώ στο -0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.461,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 591,23 μονάδες.

Τριπλό μέτωπο

Αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αναλυτές για ελληνικά assets και Federal Reserve. Αυτοί ήταν οι τρεις καταλύτες σήμερα, με τους δύο πρώτους να επιδρούν θετικά, αν και με αστερίσκους, και τον τελευταίο να ενισχύουν την επιφυλακτικότητα. Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, όπως και χτες, δεν θέλησε να δοκιμάσει την αντίσταση των 910-913 μονάδων, ούτε βέβαια να βρίσκεται κοντά στις στηρίξεις του, παραμένοντας στα γνώριμα ύδατα των 900-910 μονάδων.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στο Χρηματιστήριο είναι το κατά πως θα διαμορφωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε έναν όμιλο, τη ΔΕΗ, που θεωρείται πυλώνας του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα. Οι πρώτες πληροφορίες για το book building είναι θετικές, ωστόσο το βιβλίο θα μείνει ανοιχτό με την αγορά σαφώς να αναμένει τους όρους βάσει των οποίων θα κλείσει.

Βέβαια, κάθε συμπέρασμα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ακόμη πρώιμο, εάν η αγορά δεν έχει στα χέρια της τους όρους των προσφορών, εντούτοις η διάθεση των κεφαλαίων μόνο αμελητέα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ειδικά μάλιστα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισηγμένες έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής από την αγορά σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, όπως όλες οι αγορές του πλανήτη, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fed, η οποία αύριο Τετάρτη θα ανακοινώσει τα επιτόκια αλλά και στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν επίσης στο κατά πόσο διατηρήσιμη είναι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού.

Συνεχίζουν τα εύσημα οι ξένοι αναλυτές

Και όλα αυτά την ώρα που οι ξένοι αναλυτές υποδεικνύουν πλέον σε εβδομαδιαία βάση την προτίμησή τους στα ελληνικά assets. Αυτό έκανε σήμερα και η JP Morgan, η οποία μάλιστα επισκέφτηκε την Αθήνα μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω COVID-19.

“Βλέπουμε εδώ και καιρό τις ελληνικές τράπεζες ως ένα ελκυστικό story re-rating με βάση τα ROTE”, σημειώνει η JP Morgan. Επίσης, εκτιμά πως το δυναμικό βελτίωσης του ROTE σε επίπεδα 8-10% και η αύξηση της εμπιστοσύνης της αγοράς σε αυτό, είναι αυτό που θα οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating των ελληνικών τραπεζών στο 0,7-0,8x τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος σημείωσε απώλειες 2,04%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Motor Oil, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η Λάμδα, η Jumbo, η Eurobank και ο Σαράντης έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο.