Ξανά… πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Το… αίμα του πίσω πήρε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καθώς ανέκτησε το χαμένο έδαφος της Παρασκευής, με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων που αν και ανέβασαν αρχικά το ύψος των συναλλαγών, σταδιακά ο ρυθμός του τζίρου έφθινε κλείνοντας τελικά σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 905,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 901,40 μονάδων (+0,37%) και 910,41 μονάδων (+1,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια (με το 1,04 εκατ. από τη Λάμδα).

Ξανά… πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,77%, στις 2.187,87 μονάδες, ενώ στο +0,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.468,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 589,82 μονάδες.

Ο Νοέμβριος των κερδών

Μετά από ένα επτάμηνο συσσώρευσης μεταξύ 850-930 μονάδων, οι προσδοκίες της αγοράς για τον μήνα που άνοιξε σήμερα είναι άκρως θετικές. Άλλωστε, παραδοσιακά ο Νοέμβριος είναι θετικός μήνας για τη Λ. Αθηνών, καθώς μεταξύ άλλων κλείνουν βιβλία οι ξένοι επενδυτές. Έτσι, σπανίως ο μήνας αυτός ο μήνας δίνει αρνητικά κλεισίματα.

Σε αυτόν τον μήνα πιθανόν θα πρέπει να δούμε το Χρηματιστήριο να ξεπερνά το μεγάλο του πρόβλημα, που όπως επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος της Aeneaon Markets είναι -τι άλλο;- ο ανύπαρκτος τζίρος συναλλαγών. Μάλιστα, αρκετοί ενεργοί επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ο δείκτης πλησιάζει τις 910 μονάδες κλείνει περιέργως και η συναλλακτική στρόφιγγα με αποτέλεσμα την αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας.

Μόνο η σημαντική αύξηση της συναλλακτικής κίνησης της αγοράς μπορεί να σπρώξει με δύναμη τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή της διπλής κορύφωσης του 2021 στις 932 με 928 μονάδες. Όσο αυτή δεν έρχεται είναι πολύ πιθανό ο δείκτης να κάνει και ένα κίβδηλο βραχυχρόνιο pullback προς το επίπεδο των 884 μονάδων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το… “μονοπώλιο” της ΔΕΗ

Από αύριο η εστίαση θα είναι σταθερά στη μετοχή της ΔΕΗ (όπως και το προηγούμενο διάστημα), με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance να τονίζει ότι τελειώνει και ο “βραχνάς” μίας μεγάλης και σημαντικής αύξησης κεφαλαίου. Το ΔΣ της εισηγμένης ανακοίνωσε ότι η ΑΜΚ μπορεί να φτάσει και τα 1,35 δισ. ευρώ, αφήνοντας σε όσους ιδιώτες παλαιούς Έλληνες μετόχους την επιλογή να συμμετάσχουν στην δημόσια πρόταση.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο θα εκδοθούν από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές. Η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί από 8,50 έως 9 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι το εύρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κυμανθεί από 1,105 δισ. ευρώ το ελάχιστο έως 1,350 δισ. ευρώ το μέγιστο. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την  Τρίτη 2 Νοεμβρίου και θα κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημείωσε κέρδη 3,03%, με τις Eurobank, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Αlpha Bank ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Aegean.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Jumbo βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών, καθώς έκλεισαν με πτώση 1,39% και 1,7% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ να κλείνουν με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΛΠ.