Νέο ρεκόρ ο STOXX 600 με ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι του Οκτωβρίου στον απόηχο των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% σε νέο ιστορικό υψηλό στις 478,87 μονάδες, με θετικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που σημείωσε άλμα 1,4% σκαρφαλώνοντας σε υψηλό άνω των δύο ετών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ακόμα και το επόμενο έτος.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,75% στις 15.806,29 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,9% στις 6.893,29 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,7% στις 7.288,62 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,4%.

Ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε τον Οκτώβριο συνολικά κέρδη 4,6% με ώθηση τα ισχυρά εταιρικά κέρδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv τα κέρδη του γ’ τριμήνου στον δείκτη STOXX 600 αναμένεται να εμφανίσουν άλμα 52% από το περασμένο έτος.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι γερμανικοί κολοσσοί Thyssenkrupp και Salzgitter σημείωσαν άλμα 2,4% και 1,9% αντίστοιχα μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να τερματίσουν τη διαμάχη τους για τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi στο μεταξύ κέρδισε 2,2% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την HSBC σε “buy”.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair σημείωσε άνοδο 1,2% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών για πρώτη φορά από πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.