Υγεία: Ήρθε η πανδημία των ανεμβολίαστων

Της Σοφίας Κωστάρα

Τα κρούσματα καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η ανησυχία των ειδικών πλέον είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Σε αυτό το πλαίσιο, μια “επιδημία ανεμβολίαστων” βλέπουν οι ειδικοί να προελαύνει, ενώ προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε: “Εννιά στους δέκα που είναι στις εντατικές διασωληνωμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δυστυχώς “φεύγει”, είναι ανεμβολίαστοι”.

Δέκα μήνες μετά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου κατά του κορoνοϊού, η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι. Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με το 96% των ασθενών στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της να είναι ανεμβολίαστοι. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια κατάσταση που δεν απέχει πολύ από την εικόνα του περσινού χειμώνα – να θυμηθούμε μόνο ότι το σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας ξεκίνησε λίγο μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου από τη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο κατά της πανδημίας, κάτι που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους με κορoνοϊό, παρά την επικράτηση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Μάλιστα, τα στοιχεία που προκύπτουν από όλες τις μελέτες μέχρι τώρα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι τα εμβόλια −πέρα από την προστασία των ίδιων των εμβολιασμένων− δεν αποτρέπουν παράλληλα την εξάπλωση της πανδημίας.

Οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Brechje de Gier, του Κέντρου Επιδημιολογίας και Επιτήρησης Λοιμωδών Νόσων της Ολλανδίας, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το “New Scientist”, έδειξαν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με την παραλλαγή Δέλτα έχουν 63% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους. Η μελέτη συνέκρινε τα διαγνωσμένα κρούσματα COVID-19 μέσα σε νοικοκυριά όπου τα μέλη τους είχαν εμβολιαστεί ή ήταν ακόμη ανεμβολίαστα.

“Τα εμβόλια μειώνουν σαφέστατα τη μετάδοση”, τόνισε ο Δρ Κρίστοφερ Μπάιρον Μπρουκ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ. “Οι εμβολιασμένοι πράγματι μεταδίδουν τον ιό σε μερικές περιπτώσεις, όμως τα στοιχεία είναι καθαρά σαν κρύσταλλο ότι ο κίνδυνος μετάδοσης για έναν εμβολιασμένο είναι πολύ-πολύ χαμηλότερος από ό,τι για έναν ανεμβολίαστο”.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον ίδιο έδειξε ότι, μετά τη μόλυνσή τους, οι εμβολιασμένοι αποβάλλουν λιγότερο κορονοϊό από τον οργανισμό τους και, επιπλέον, σταματούν να το κάνουν αυτό νωρίτερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους που μολύνονται.

Παρά την επιμονή εκείνων των ανεμβολίαστων να μην προχωρήσουν στην απόφαση του εμβολιασμού, που θα ωφελήσει πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους, τον περίγυρό τους και κατ’ επέκταση όλη την κοινωνία, είναι σαφές το μήνυμα που έρχεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως καθαρή στο μήνυμά της ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσουν. “Δεν μπορούμε να ζούμε σε αγκύλες και σε αστερίσκους. Σήμερα που μιλάμε, πάνω από 6,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για επιτόπου εμβολιασμούς σε περιοχές που έχουν πολύ χαμηλή κάλυψη. Πάμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν και θα ξεκινήσουμε και με καινούργια καμπάνια ενημέρωσης”, είπε.

Οι επιστήμονες είναι, ωστόσο, σχεδόν σίγουροι ότι στις περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως και να έχει, θα υπάρξει μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. “Αντίθετα, οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους”, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Πάντως, αναφορικά με την προσβολή από κορονοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι κατά βάση είναι “άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, π.χ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου”.

“Για κάθε επιπλέον 1.000 κρούσματα, θα έχουμε 10 νεκρούς περισσότερους και περίπου 50-90 διασωληνώσεις επιπλέον”, είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε: “Εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή”, είπε τέλος.

Κάτω από τη σκιά των τελευταίων αυξημένων στοιχείων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ζήτησε να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ελευθερίες (εστίαση και διασκέδαση) των εμβολιασμένων, ενώ διατύπωσε την πεποίθησή της ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους.

Η κυρία Λινού ανέφερε ότι “δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν”.

“Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως, το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.