Τουρκική λίρα: Νέα προειδοποίηση από Commerzbank για ιστορικό χαμηλό στο 11 έναντι του δολαρίου

Αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της η Commerzbank για την τουρκική λίρα, αφού μετά την προειδοποίηση τον Μάρτιο για ιστορικό χαμηλό στις 10 λίρες έναντι του δολαρίου, τώρα εκτιμά πως θα φτάσει τις 11 ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας ένα πληθωριστικό νομισματικό σπιράλ. Η λίρα έχει πλησιάσει το 10 έναντι του δολαρίου και οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης δίνουν 63% πιθανότητες να πιάσει το 10άρι έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει σημειώση πτώση μεγαλύτερη του 20% από την αρχή του έτους.

“Πριν από μερικούς μήνες αυτό το επίπεδο δεν φαινόταν ρεαλιστικό”, δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank. “Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες μας το μέγεθος του κινδύνου”.

Την Τετάρτη, η Tatha Ghose, ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Commerzbank στο Λονδίνο, αναθεώρησε την πρόβλεψη της τράπεζας στις 11 λίρες έναντι του δολαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η Wells Fargo βλέπει ότι θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

“Υπό το ασυνεπές πλαίσιο νομισματικής πολιτικής και στόχευσης του πληθωρισμού, η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να υποτιμηθεί ανεξέλγκτα”, επισήμανε η Ghose σε σημείωμά της. “H περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μοιάζει πιθανό ενδεχόμενο”, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Leuchtmann τόνισε πως “κάθε μέρα χωρίς κακές ειδήσεις είναι θετικό νέο” για να προσθέσει πως η υποχώρηση της τουρκικής λίρας δεν θα συνεχιστεί με ραγδαία ρυθμό. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της μη βιώσιμης νομισματικής πολιτικής και της ανοδικής δυναμικής του πληθωρισμού”.

“Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη λίρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση είναι σαφής”, πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Nick Stadtmiller, διευθυντής αναδυόμενων αγορών της Medley Global με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Είναι πολύ δύσκολο για τις αγορές να “τιμολογήσουν” τους πολιτικούς κινδύνους όταν δεν ξέρουν αν ή πότε αυτοί θα εκδηλωθούν”, δήλωσε ο Stadtmiller.