Κορονοϊός: Οι εννέα περιοχές που τρομάζουν τους ειδικούς και «φέρνουν» πιο κοντά το «μωβ»

Αυτό που φοβόντουσαν οι ειδικοί φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Το χαμηλό ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης έχει σημάνει συναγερμό σε συνολικά οκτώ περιοχές της χώρας που ο κορονοϊός δείχνει να «ξεφεύγει» ή, τέλος πάντων, να είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι αριθμοί δείχνουν να χειροτερεύουν καθημερινά και οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και φλερτάρουν έντονα με το «μωβ» να είναι ήδη εννέα και να υπάρχουν μερικές ακόμα που μπορεί και αυτές να βρεθούν σε εξίσου άσχημη κατάσταση. Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Πιερία, Σέρρες, Αχαΐα και Αττική καταγράφουν, πλέον, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει αυτή η νέα έξαρση.

Με δεδομένο, πάντως, πως η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να λάβει οριζόντια περιοριστικά μέτρα η ένταξη μιας περιοχής στο «μωβ» δεν αλλάζει κάτι αν και έχει αρχίσει να συζητείται έντονα η πιθανότητα λήψης κάποιων μέτρων στην κατεύθυνση του καλύτερου ελέγχου της πανδημίας, όπως για παράδειγμα τα διπλά τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς ή σε παιδότοπους.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράνε οι εμβολιασμοί είναι τραγικά αργοί. Στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ παραμένουν χωρίς ελεύθερες κλίνες. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν ενώ, σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι κενές μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Μελέτη δείχνει ότι μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 270 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι οι ανεμβολίαστοι την ώρα, μάλιστα, που ολλανδική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας καταρρίπτει τη θεωρία ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον κορονοϊό εξίσου. Σύμφωνα με αυτήν, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν 63% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους στο περιβάλλον τους. Η θετική επίδραση των εμβολίων είναι ακόμα πιο μεγάλη, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι, όχι απλώς δεν αρρωσταίνουν, αλλά μολύνονται μέχρι και 50% λιγότερο. Αυτό, μάλιστα, βοηθάει και στο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊόυ ακόμα και στο 80%.
Πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

Η θετικότητα στη χώρα μας έχει εκτοξευθεί, πλέον, στο 5,13%. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, είχαν ανακοινωθεί 3.164 κρούσματα και είχαν γίνει 75.687 τεστ, τότε η θετικότητα ήταν 4,18%. Αυτό δείχνει την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι που φοβούνται οι ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου

Nέα κρούσματα: 3.937
Διασωληνωμένοι: 354 (-11)
Νέες Απώλειες: 54 (συνολικά: 15.682)
Τεστ σήμερα: 76.793 (PCR: 5.970, RAPID: 70.823)
Θετικότητα (PCR+Rapid): 5,13%

3.321 Μ.Ο κρουσμάτων (2.551 προηγ. εβδομ.)
Σύνολο: 720.295

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Nέα κρούσματα: 3.164
Διασωληνωμένοι: 347 (-10)
Νέες Απώλειες: 43 (συν: 15.418)
Τεστ σήμερα: 75.687 (PCR: 5.496, RAPID: 70.191)
Θετικότητα (PCR+Rapid): 4,18%

2.551 Μ.Ο κρουσμάτων (2.245 προηγ. εβδομ.)
Σύνολο: 697.033.