Αυστρία: Σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμος διπλωμάτης, ύποπτος για διαρροή εγγράφων σχετικών με το δηλητήριο “Νόβιτσοκ”

Σε διαθεσιμότητα από την αυστριακή διπλωματική υπηρεσία τέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβης της Αυστρίας στην Ινδονησία Γιοχάνες Πέτερλικ, καθώς θεωρείται ύποπτος για ανάμειξη στην υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων τη φόρμουλα του “Νόβιτσοκ”, του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκαν ο πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 και ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Πέτερλικ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, με την υποψία της κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου. Απόρρητο έγγραφο το οποίο περιείχε τη συνταγή του Novichok θεωρείται πιθανό να έχει περιέλθει στην κατοχή του Γιαν Μάρζαλεκ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Wirecard, ο οποίος ελέγχεται ως ύποπτος υπεξαίρεσης και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγει ταυτόχρονα και η εισαγγελία της Βιέννης, καθώς, τον περασμένο Ιούλιο, τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομίας κατήγγειλαν επισήμως τη διαρροή του εγγράφου στις αστυνομικές αρχές.

Η Wirecard, εταιρία του δείκτη DAX, η οποία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας τον περασμένο Ιούνιο, βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο σκανδάλου, μετά τη διαπίστωση ότι έχουν “χαθεί” περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Μάρκους Μπράουν, Αυστριακός, παραιτήθηκε και συνελήφθη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι “φούσκωσε” την αξία της μετοχής της εταιρείας μέσω εικονικών συναλλαγών. Υπήρξε μάλιστα δωρητής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) της Αυστρίας. Η υπόθεση αγγίζει και την Υπηρεσία Εποπτείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία δέχεται κριτική ότι αγνόησε τα σημάδια για περίεργες συναλλαγές, αν και υπήρχαν εδώ και χρόνια. Για το θέμα αναγκάστηκε μάλιστα να απαντήσει επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τη δράση των πρώην στελεχών της Wirecard, ενώ έχουν συλλάβει συνολικά τρία άτομα για την υπόθεση. Ο επίσης αυστριακός κ. Μάρζαλεκ , πρόσωπο – κλειδί στο σκάνδαλο, διαφεύγει τη σύλληψη και εικάζεται ότι βρίσκεται είτε στη Ρωσία είτε στη Λευκορωσία, καθώς, σύμφωνα με το Spiegel, θεωρείται ότι διατηρούσε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο διπλωμάτης καριέρας Γιοχάνες Πέτερλικ, γιος επίσης πρέσβη, θεωρείτο “εμβληματική φυσιογνωμία” του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του ÖVP και του ακροδεξιού λαϊκιστικού FPÖ, ο οποίος διαλύθηκε μετά το σκάνδαλο με το βίντεο στην Ίμπιζα, το 2019. Ο πεθερός του, την ίδια ώρα, είναι μέλος του κοινοβουλίου της Κάτω Αυστρίας με το ÖVP, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν για τις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες, υπό τον αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη διαφυγή του κ. Μάρζαλεκ.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν ασφαλώς αντίκτυπο και στην κοινή γνώμη, με την τελευταία δημοσκόπηση να φέρνει το ÖVP και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) στα ίδια επίπεδα. Θεωρητικά δε, θα υπήρχε η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης SPÖ, Πρασίνων και των φιλελεύθερων Neos. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της πάγιας θέσης του κόμματός της για μη συμμετοχή σε συνασπισμό με το ακροδεξιό λαϊκιστικό FPÖ, το οποίο επωφελείται αυτή την εποχή δημοσκοπικά από την φθορά του ÖVP.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ