COVID-19: Αύξηση 30% στις νοσηλείες – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Της Σοφίας Κωστάρα

Σταθερά πάνω από τις 3.000 ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν όλη την εβδομάδα που πέρασε, δημιουργώντας ανασφάλεια σε ειδικούς και ΕΣΥ. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες κατά 30% με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημέρου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και το λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει πια στο 1,6.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

“Στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid. Άρα, βλέπουμε αύξηση των νοσηλευόμενων και αυξανόμενη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας τώρα στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτή είναι η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους”, τόνισε η καθηγήτρια.

Πάντως, ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί.

Βέβαια, καθώς ο καιρός θα αρχίσει να κρυώνει κι εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα με χαμηλή μάλλον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, υπάρχει ο προβληματισμός τι θα πρέπει να περιμένουμε από δω και πέρα σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους.

“Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ήδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες όπως έχει αναφερθεί είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Δεν είναι της τάξης του 200% που βλέπαμε πέρυσι σε αντίστοιχες περιόδους, όπου εκτινάχθηκαν τα κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο, δήλωσε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μένει επομένως να περιμένουμε ως τις αρχές Νοέμβρη για να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα.