Αυστραλία- Covid-19: Οι κάτοικοι της Μελβούρνης απολαμβάνουν το πρώτο σαββατοκύριακο με χαλαρότερα μέτρα

Η Μελβούρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ξεκίνησε το πρώτο της σαββατοκύριακο χωρίς lockdown για την Covid-19, με αυτοσχέδια πάρτι στους δρόμους, ζωντανή μουσική και γεμάτα μπαρ και εστιατόρια.

Η πόλη των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων ήταν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για 262 ημέρες, ή σχεδόν εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια έξι lockdowns από τον Μάρτιο του 2020, για μεγαλύτερο διάστημα από το συνεχές lockdown των 234 ημερών στο Μπουένος Άιρες.

Παρά τη βροχή σήμερα το πρωί, ο κόσμος έσπευσε στα κομμωτήρια και τα καφέ, που είναι ανοικτά μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Αργά χθες, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μελβούρνης έγινε ένα αυτοσχέδιο πάρτι στους δρόμους και πολλοί συνάντησαν φίλους τους για ένα ποτό σε κάποια παμπ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται, με 1.750 νέα κρούσματα και 9 θανάτους να ανακοινώνονται σήμερα στην πολιτεία της Βικτόρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, η χαλάρωση των περιορισμών έγινε καθώς το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων εκεί έφθασε το 70%.

Με τα περισσότερα καταστήματα λιανικής να παραμένουν κλειστά, οι αρχές είπαν ότι περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει όταν το 80% των κατοίκων στη Βικτόρια θα είναι πλήρως εμβολιασμένο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο σαββατοκύριακο.

“Ας μην χαλαρώσουμε, ας αυξήσουμε τον ρυθμό για να φθάσουμε στο ορόσημο του 80% –αλλά και το ορόσημο εμβολιασμού 90%”, δήλωσε σήμερα ο Τζερόν Γουάιμαρ, ο αρμόδιος για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη Βικτόρια..

Αν και φέτος στη Μελβούρνη και άλλες πόλεις ξέσπασαν μικρές αλλά βίαιες διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού, οι Αυστραλοί σε συντριπτικό τους ποσοστό τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών, ενώ το ποσοστό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αυτών που αντιτίθεται σθεναρά στα εμβόλια είναι μονοψήφιο.

Σχεδόν το 72% των ενήλικων στην Αυστραλία είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 87% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Με βάση την εθνική στρατηγική, είναι απίθανο να επιβληθούν lockdowns, όταν θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 80% των Αυστραλών.

Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, γιόρτασε την έξοδο από το lockdown πριν από δύο εβδομάδες, αφού το ποσοστό εμβολιασμού εκεί έφθασε το 70%. Σήμερα, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, κατέγραψε 332 κρούσματα COVID-19 και δύο θανάτους.

Οι εφημερίδες του σαββατοκύριακου ήταν γεμάτες με διαφημίσεις για ταξίδια για τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνοριακοί περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν από τον Νοέμβριο. Η αεροπορική εταιρία Qantas Airways επισπεύδει τα σχέδιά της να ξαναρχίσει πτήσεις σε πολλούς προορισμούς και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα αεροσκάφη εν μέσω “τεράστιας ζήτησης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ