Μεικτή εικόνα στη Wall – Πτώση για τον τεχνολογικό κλάδο

Μεικτή εικόνα με μικρές μεταβολές παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο τέλος της εβδομάδας, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται πιέσεις μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Snap και Intel, αν και ο S&P 500 παραμένει κοντά στο ιστορικό υψηλό του.

Ειδικότερα, ο S&P 500 ενισχύθηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 2 Σεπτεμβρίου, με ώθηση από το μπαράζ ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, υποσκελίζοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις επιπτώσεις της πανδημίας και την κινεζική οικονομία.

Και μπορεί ο S&P 500 να “βλέπει” ακόμα μια ανοδική επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και ο Nasdaq φαίνεται να μην ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Snap και τα κατώτερα του αναμενομένου έσοδα της Intel.

Ειδικότερα, η Snap ανακοίνωσε πως τα έσοδα της για το γ’ τρίμηνο διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street αφού η διαφημιστική της δραστηριότητα δέχθηκε πλήγμα από τις αλλαγές απορρήτου που εισήγαγε η Apple νωρίτερα φέτος. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 17 σεντς έναντι 8 που ανέμενε η Refinitiv, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια έναντι 1,10 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως έφτασαν τα 306 εκατ. έναντι 301,8 που αναμένονταν. Σήμερα, η μετοχή της Snap κατρακυλά κατά 22%.

Ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών κέρδη ανακοίνωσε η Intel για το γ΄τρίμηνο, απογοητεύοντας ωστόσο σε σχέση με τις προσδοκίες για τα έσοδά της. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,71 δολ. επί εσόδων 18,09 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο έφτασαν τα 6,82 δισ. δολ. Οι αναλυτές, σε έρευνα του ιστοτόπου Investing.com, ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 1,11 δολ. επί εσόδων 18,24 δισ. δολ. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Intel έχει κερδίσει 12%, ωστόσο βρίσκεται 18,14% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων των 68,48 δολ., που πέτυχε στις 12 Απριλίου. Η μετοχή της Intel διαπραγματεύεται με πτώση 10% την Παρασκευή.

Πτωτικά κινούνται και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου: το Facebook χάνει πάνω από 5%, το Twitter περίπου 4% και η Alphabet (μητρική της Google) υποχωρεί κατά 3%.

Μένοντας στο πεδίο των αποτελεσμάτων, την Παρασκευή η American Express ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς επωφελήθηκε από την επιτάχυνση των δαπανών και είχε περαιτέρω ανάκαμψη στις κατηγορίες ταξιδίων και ψυχαγωγίας, οι οποίες είχαν δεχθεί πλήγμα κατά την πανδημία. Τα κέρδη της αυξήθηκαν σε 1,8 δισ. δολάρια ή $2,27 ανά μετοχή από $1,1 δισ. ή $1,30 ανά μετοχή έναν χρόνο πριν. Η μετοχή της προσθέτει άνω του 4%.

Κάποια ανακούφιση έφερε στις αγορές η είδηση πως η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων που αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να αποφύγει μια άτακτη πτώχευση με απρόβλεπτες συνέπειες στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέφερε $83,5 εκατ. την Παρασκευή σε ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων που έχει καθυστερήσει,.

Εν τω μεταξύ στο πολιτικό πεδίο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στο CNN ότι η προτεινόμενη αύξηση στη φορολογία των εταιριών δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει στη Γερουσία.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 100 μονάδες στις 35.700, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται με οριακές διακυμάνσεις πέριξ των 4.550 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,6% στις 15.120 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγείται η American Express και ακολουθούν οι Goldman Sachs (+1,83%) και Walmart (+1,49%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Intel και ακολουθεί η Honeywell International (-1,4%)