Βρετανία: Ο Άλι Χάρμπι Άλι κατηγορείται για τη δολοφονία του βουλευτή Έιμες

Βρετανοί εισαγγελείς δήλωσαν σήμερα πως εξουσιοδότησαν την αστυνομία να απαγγείλει σε βάρος του 25χρονου Αλί Χάρμπι Άλι κατηγορία για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου την περασμένη Παρασκευή σε μια συνάντηση στην εκλογική περιφέρειά του.

“Θα πούμε στο δικαστήριο ότι αυτός ο φόνος συνδέεται με την τρομοκρατία, ειδικότερα ότι έχει θρησκευτικά και ιδεολογικά κίνητρα”, δήλωσε ο Νικ Πράις, επικεφαλής της εισαγγελικής υπηρεσίας ειδικών εγκλημάτων και διεύθυνσης αντιτρομοκρατίας.

“Κατηγορείται επίσης για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των στοιχείων που συνέλεξε η Μητροπολιτική Αστυνομία στην έρευνά της.”

Πριν από λίγο ο Ματ Τζουκς, υπαρχηγός ειδικών επιχειρήσεων στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, δήλωσε ότι η βρετανική αστυνομία δεν αναζητεί οποιονδήποτε άλλον ύποπτο για τη δολοφονία του βουλευτή.

Ο Ντέιβιντ Έιμες, ένας 69χρονος βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, πατέρας πέντε παιδιών, δολοφονήθηκε σε επίθεση με μαχαίρι σε συνάντηση με τους ψηφοφόρους του σε μια εκκλησία Μεθοδιστών στο Λέι-ον-Σι, περίπου 60 χλμ. ανατολικά του Λονδίνου. Ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ είχε παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατά της ριζοσπαστικοποίησης, συνελήφθη επιτόπου.

Η τραγωδία συντάραξε τη χώρα, φέρνοντας στον νου τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ τον Ιούνιο του 2016 από έναν δεξιό εξτρεμιστή και οδηγώντας σε εκκλήσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ