Έχασαν το ανοδικό σερί οι ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά από δύο διαδοχικές ημέρες κερδών, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κινεζικό κλάδο των ακινήτων, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν μια σειρά από εταιρικά κέρδη και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, το κλίμα στην αγορά επιβάρυναν οι χθεσινές ανακοινώσεις της China Evergrande Group για την κατάρρευση της συμφωνίας πώλησης του βραχίονα διαχείρισης ακινήτων έναντι $2,6 δισ.

Οι μετοχές της Evergrande κατρακύλησαν σχεδόν κατά 12%, ενώ οι μετοχές της Evergrande Property Services σημείωσαν βουτιά περίπου 6%. Σε ανακοίνωση προς τις αρχές του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ η Evergrande ανέφερε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων για την συγκέντρωση κεφαλαίων.

Ο κλάδος ακινήτων της Κίνας πρέπει να είναι “σημαντικά μικρότερος” για να διατηρηθεί η συνολική οικονομία υγιής και σταθερή, δήλωσε ειδικός στην κινεζική αγορά κατοικίας στο CNBC.

“Αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο στον κλάδο. Κατασκευάσαμε πάρα πολλές κατοικίες επομένως η σταθεροποίηση πρέπει να προέλθει από την περικοπή του κλάδου” δήλωσε ο Λι Γκαν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιου Α&Μ του Τέξας στο CNBC.

“Κάποιες από τις εταιρείες ακινήτων θα έλεγα ότι θα πρέπει να φύγουν από τον κλάδο για να είναι υγιής η χώρα και ο κλάδος. Το πρόβλημα της Evergrande είναι μόνο η αρχή, πολλές εταιρείες θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τον κλάδο επειδή η ζήτηση δεν υπάρχει πλέον” δήλωσε ο Γκαν.

Παράλληλα, τα ισχυρά αποτελέσματα γ’  τριμήνου που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα που το προηγούμενο διάστημα είχε πληγεί από το παγκόσμιο ράλι των τιμών του πληθωρισμού και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σήμερα, η Barclays ανακοίνωσε αύξηση στα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου και στα συνολικά έσοδα, υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η τράπεζα του FTSE 100 εμφάνισε προ φόρων κέρδη 1,96 δισ. στερλίνες σε σχέση με τα 1,15 δισ. στερλίνες για την αντίστοιχη περίοδο στο προηγούμενο έτος. Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,45 δισ. στερλίνες από τα 611 εκατ. στερλίνες στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εντούτοις, η μετοχή της υποχώρησε κατά 0,78%.

Η ελβετική ABB, μετά την καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για τις πωλήσεις στο σύνολο του έτους λόγω ελλείψεων σε προμήθειες, σημείωσε βουτιά άνω του 6%.

H AB Volvo ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ωστόσο η μετοχή της έχασε 0,23% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε τσιπ αναμένεται να πλήξουν την παραγωγή το επόμενο διάστημα.

Η Unilever ξεπέρασε τις προβλέψεις για την αύξηση των πωλήσεων το γ’ τρίμηνο και η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 1,17%.

Η γαλλική εταιρεία ποτών Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι αναμένει η καλή αύξηση των πωλήσεων να συνεχιστεί και στη χρήση 2022, αν και θα μπορούσε να μετριαστεί ελαφρώς. Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται αφότου η ισχυρή ζήτηση στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στην Ινδία, τη βοήθησαν να πετύχει τον στόχο για αύξηση των πωλήσεων κατά 20% στο α΄ τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,08% στις 469,71 μονάδες. Ο κλάδος των μεταλλείων κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με “βουτιά” 3% λόγω των ανησυχιών για τα κινεζικά ακίνητα.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,32% στις 15.472,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 0,29% στις 6.686,17 μονάδες και ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,45% στις 7.190,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,21% στις 26.525,15 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,82% στις 8.844,30 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η γαλλική εταιρεία υλικών ημιαγωγών Soitec πρόσθεσε 8% μετά την αύξηση των προοπτικών της για το σύνολο του έτους λόγω των αυξημένων επιπέδων δραστηριότητας και των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία χονδρικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών Rexel “κατρακύλησε” κατά 9% μετά την απώλεια των προσδοκιών για τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου.