Αφγανιστάν: Προπονητής καταγγέλλει ότι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν παίκτρια της εθνικής ομάδας βόλεϊ

Η Μαχτζαμπίν Χακίμι, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ των Αφγανών που έπαιζε στην ηλικιακή ομάδα νέων, αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Η Σουράγια Αφζάλι (ψευδώνυμο), μια από τους προπονητές της εθνικής ομάδας βόλεϊ των Αφγανών, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της αθλήτριας σε συνέντευξή της στην The Independent, αλλά είπε ότι κανείς εκτός από την οικογένεια του Μαχτζαμπίν δεν γνώριζε την ακριβή ώρα και τον τρόπο του συμβάντος.

 

Η Μαχτζαμπίν έπαιξε στον Όμιλο Βόλεϊ του Δήμου Καμπούλ πριν από την κατάρρευση της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένους παίκτες του συλλόγου.

Η Suraya Afzali είπε ότι η δολοφονία της Mahjabin Hakimi έγινε πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου και ότι το θέμα παρέμεινε κρυφό επειδή η οικογένειά της είχε απειληθεί να μην μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τον Afzali, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, οι γυναίκες αθλήτριες σε όλο το Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μια σοβαρή απειλή ασφαλείας και οι Ταλιμπάν τους καταδίωξαν και έψαξαν τα σπίτια ορισμένων από αυτές σε διάφορες πόλεις.

Πολλές αθλήτριες, ιδιαίτερα μέλη της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν που έχουν αγωνιστεί σε ξένους και εγχώριους αγώνες και έχουν εμφανιστεί σε προγράμματα ΜΜΕ, βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν είπε ότι μόνο δύο από τις παίκτριες της ομάδας μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με προσωπική δράση και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μέσα στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν και πανικοβάλλονται.

«Όλοι οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ και οι υπόλοιπες γυναίκες αθλήτριες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, σε απόγνωση και φόβο», είπε η κ. Αφζάλι. «Όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να ζήσουν σε άγνωστα μέρη».

 

 

Οι προσπάθειες των μελών της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν για να κερδίσουν την υποστήριξη ξένων οργανισμών και χωρών για να φύγουν από το Αφγανιστάν ήταν μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς.

Ο θάνατος της Μαχτζαμπίν τροφοδότησε τους φόβους ότι θα στοχοποιηθούν από τους Ταλιμπάν και άτομα που εδώ και καιρό επιδιώκουν να διαταράξουν τον αθλητισμό των γυναικών.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, όλες οι δραστηριότητες των γυναικών στον αθλητικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα έχουν σταματήσει και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για συνεχιζόμενους περιορισμούς στη ζωή και την εργασία και την ασφάλεια των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό στίβο.

Η Αφγανική Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1978 και σταμάτησε να λειτουργεί από το 1992 έως το 2002 λόγω του εμφυλίου πολέμου και στη συνέχεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν.

Η εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών του Αφγανιστάν συμμετείχε σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς κάθε χρόνο, και σε ορισμένους διαγωνισμούς στην περιοχή, κέρδισε επίσης βραβεία. Η συμμετοχή της ομάδας σε διεθνείς διαγωνισμούς υποστηριζόταν πάντα ευρέως στο Αφγανιστάν και η παρουσία των Αφγανών κοριτσιών σε διεθνείς διαγωνισμούς αναφέρεται ως ένδειξη προσπαθειών για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην παραδοσιακή αφγανική κοινωνία.

 

Πηγή: Persian Independent