Έλεγχοι Covid: Πρόστιμα €113.050 και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 7 επιχειρήσεις

Συνολικά 101.609 ελέγχους διενήργησαν τη Δευτέρα 18.10.2021 οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και κατέγραψαν 247 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 113.050€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας  σε   (7) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
2.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
3.Παραβίαση  καραντίνας.
4.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης  χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε  πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος  και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο  ύψους 300€ έκαστος.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε  πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα λιανεμπορίου για υπέρβαση ορίου  πελατών.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε  πρόστιμο ύψους 2.000€  και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κομμωτήριο για παραβίαση των κανόνων υγιεινής.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε  πρόστιμο ύψους 1.000€  σε κομμωτήριο, για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού.

•    Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώθηκαν αντίστοιχες παραβάσεις σε κάθε πελάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε (3) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε  πρόστιμο ύψους 25.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στον υπεύθυνο του καταστήματος επέβαλε 5.000€ και  επέκταση της αναστολή λειτουργίας  κατά δεκαπέντε  (15) ημέρες για μη τήρηση της επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε  πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε (2) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας 7 ημέρων έκαστο για απουσία αντισηπτικών στα τραπέζια.

Επικράτεια

•    Η (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησε είκοσι έξι (26) ελέγχους σε αντικείμενα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Κεντρική Μακεδονία.
•    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε  (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν εννιά (109) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για  την κατοχή  και  εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών  εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.