Ακουστικά: Επτά σοβαροί λόγοι να τα βγάλετε από τα αυτιά!

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί ένας αξεσουάρ που έχουμε συνδέσει με πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων, από την πρωινή γυμναστική έως τη δουλειά; Διαβάστε γιατί η αλόγιστη χρήση ακουστικών μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη

Τα φοράτε στο λεωφορείο, στο τρέξιμο ή ακόμη και όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι… Έχουν αναδειχθεί σε απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητας όμως έφτασε η στιγμή να τα βγάλετε και να διαβάσετε με προσοχή τι κινδύνους ενέχουν για την υγεία σας. Ο λόγος για τα ακουστικά.

Η παρατεταμένη χρήση τους, εξηγεί ο Δρ Christian Moro, Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond, μπορεί να επηρεάσει την κυψελίδα (κερί), τη λιπαρή και κολλώδη ουσία που παράγεται στον έξω ακουστικό πόρο από τις λιπαρές εκκρίσεις σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων, και η οποία προωθείται με τη βοήθεια της ομιλίας και της μάσησης προς το άνοιγμα του αυτιού όπου ξηραίνεται και αποβάλλεται. Χάρη στο κερί, διατηρείται η καθαριότητα του αυτιού, αφού φράζει την είσοδο σε έντομα, βακτήρια και νερό.

Η φυσική αυτή διαδικασία αυτοσυντήρησης που πραγματοποιείται στο αυτί και που δεν επηρεάζεται από τη λελογισμένη χρήση ακουστικών, μπορεί να παρεμποδιστεί όταν δεν τα αποχωριζόμαστε. Ειδικότερα, είναι πιθανό τα ακουστικά:

  • να συμπιέσουν το κερί, μειώνοντας τη ρευστότητά του και δυσκολεύοντας έτσι τη φυσική αποβολή του
  • να συμπιέσουν το κερί σε σημείο πρόκλησης φλεγμονής
  • να εμποδίζουν τη ροή του αέρα που στεγνώνει το κερί με αποτέλεσμα να παραμένει κολλώδες και να συσσωρεύεται
  • να παγιδεύουν ιδρώτα και υγρασία στον ακουστικό πόρο, μετατρέποντάς τον σε πρόσφορο έδαφος για βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις
  • να εμποδίσουν τη φυσική αποβολή του κεριού διεγείροντας παράλληλα τους εκκριτικούς αδένες με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή του
  • να βλάψουν τη συνολική υγιεινή των αυτιών αν δεν καθαρίζονται επιμελώς, ή να εισαγάγουν στα αυτιά λοιμογόνους παράγοντες
  • να βλάψουν την ακοή αν αναπαράγεται μουσική σε υψηλή ένταση.

Ο Δρ Moro επισημαίνει ότι υψηλή συγκέντρωση κεριού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ακοής, με παράλληλα συμπτώματα όπως πόνος, ζάλη, εμβοές, κνησμός και ίλιγγος.

Αφήστε τα αυτιά σας «ήσυχα»

Προφανώς δεν εννοούμε να μην ακούτε μουσική, που άλλωστε  αλλά να δοκιμάσετε ασφαλέστερες επιλογές όπως τα ακουστικά κεφαλής (over-ear), τα οποία εμποδίζουν λιγότερο την είσοδο του αέρα και είναι δεν αυξάνουν σημαντικά τη συγκέντρωση κεριού.

Παράλληλα, βοηθήστε τα αυτιά σας να ολοκληρώνουν ανεμπόδιστα τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμοού, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση μπατονέτας που συνήθως σπρώχνει πίσω στον ακουστικό πόρο το κερί, αλλά και σπιτικά γιατροσόφια όπως ρίψη σταγόνων ελαιόλαδου που συχνά έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την παραγωγή κεριού ή την υγεία των αυτιών σας γενικότερα, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο.