Τουρκία: Η ισοτιμία λίρας – δολαρίου θα αγγίξει το 10 μέχρι το τέλος του 2021

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 100 μονάδες βάσης την Πέμπτη, μετά το σοκ που επεφύλαξε για τις αγορές η ίδια κίνηση τον περασμένο μήνα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τη λίρα σε νέο χαμηλό ρεκόρ, μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο θα φέρει το δολάριο να ισούται με 9,8 λίρες Τουρκίας, δήλωσε την Τρίτη η Societe Generale.

Αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, “ουσιαστικά έχει αφαιρέσει κάθε αντίθεση στην ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό”, έγραψαν αναλυτές της SocGen σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Παρά το “παράλογο” των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων τώρα, “δεν υπάρχει πλέον νόημα να αποδοθούν παραδοσιακά οικονομικά επιχειρήματα για να εξεταστεί η πιθανή πορεία δράσης της (κεντρικής τράπεζας)”, έγραψαν, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον η Τουρκία θεωρείται μία πλήρως απρόβλεπτη οικονομία, πράγμα που αποστρέφονται οι αγορές.

Πέτρος Κράνιας