Airfinity: Pfizer και η Moderna θα διπλασιάσουν σχεδόν τις πωλήσεις εμβολίων το 2022

Οι εταιρείες BioNTech/Pfizer και Moderna θα κυριαρχήσουν στην αγορά των εμβολίων κατά του Covid-19 το επόμενο έτος, δημιουργώντας 93,2 δισ. δολάρια σε συνδυασμένες πωλήσεις, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το 2021, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

Αυτά υποδεικνύουν οι προβλέψεις της Airfinity, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα ελέγχουν τα τρία τέταρτα της – εκτός της κινεζικής- αγοράς εμβολίωνCovid-19 το 2022.

Οι ανταγωνιστικές AstraZeneca, Johnson & Johnson, το ρωσικό Sputnik V και οι νεοεισερχόμενες, όπως η Novavax, αποτελούν το υπόλοιπο της αγοράς, η οποία προβλέπεται να διπλασιαστεί σε αξία, φτάνοντας στα 124 δισ. δολάρια το επόμενο έτος.

Οι εταιρείες BioNTech και Pfizer που συνεργάζονται αναμένεται να πουλήσουν εμβόλια Covid αξίας 54,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Moderna αντίστοιχα αναμένεται να πουλήσει εμβόλια αξίας 38,7 δισεκατομμύρια δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airfinity που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που «βλέπουν» πωλήσεις αξίας 23,6 δισεκατομμυρίων και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

«Οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς», σχολίασε ο Rasmus Bech Hansen, διευθύνων σύμβουλος της Airfinity. «Αναμένουμε συνεχή υψηλά επίπεδα πωλήσεων το 2022, καθώς οι χώρες αναζητούν συνεχή προστασία και οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναζητούν παρόμοια επίπεδα εμβολιασμού με αυτά που έχουν επιτύχει πολλές χώρες», είπε εξηγώντας τις εκτιμήσεις.

Αντίθετα, άλλοι αναλυτές αμφισβητούν τις ανοδικές προβλέψεις πωλήσεων για το επόμενο έτος, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Pfizer, συγκεκριμένα, κυριάρχησε στον αγώνα των εμβολίων Covid-19 και πιθανότατα θα εδραιώσει τη θέση της τους επόμενους μήνες.

«Ήταν οι πρώτοι που έλαβαν έγκριση για ενήλικες, προχώρησαν πρώτοι για να εγκρίνουν και να διαθέσουν την αναμνηστική δόση τους, κινήθηκαν πρώτοι για να πάρουν έγκριση για τους εφήβους και θα πάρουν πρώτα και την έγκριση για τα παιδιά», δήλωσε ο Geoffrey Porges, αναλυτής στη SVB Leerink.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η BioNTech/Pfizer θα αποφέρει 39,5 δισ. δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων φέτος, αλλά θα σημειώσει ραγδαία πτώση των πωλήσεων το 2022, σε 9 δισ. δολάρια λόγω χαμηλότερων τιμών, λιγότερης ζήτησης σε πλούσιες χώρες και περισσότερου ανταγωνισμού.

Οι προβλέψεις της Airfinity δείχνουν ότι η BioNTech/Pfizer είχε πωλήσεις 31,3 δισ. δολάρια και η Moderna 17,6 δισ. δολάρια το 2021, κάτι που είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις προβλέψεις των εταιρειών για 33,5 δισ. δολάρια και 20 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας δήλωσε ότι οι αλλαγές στην τιμολόγηση των εταιρειών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκλίσεις στις προβλέψεις.

naftemporiki.gr