Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

Του Brett Knight

Ο LeBron James κυριαρχεί στο ΝΒΑ σχεδόν από τη στιγμή που ξεκίνησε στο πρωτάθλημα το 2003, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία MVP, τέσσερα πρωταθλήματα και 17 υποψηφιότητες All-Star Game. Ακόμα και σήμερα, σε ηλικία 36 ετών και ενώ ετοιμάζεται για την 19η σεζόν του, ο “βασιλιάς” James βρίσκει συνεχώς νέα “κοσμήματα” να στολίσουν το “στέμμα” του.

Με απολαβές ύψους 41,2 εκατ. δολαρίων για την επερχόμενη σεζόν 2021-2022 του πρωταθλήματος και επιπλέον έσοδα περίπου 70 εκατ. δολάρια από τις εκτός γηπέδων δραστηριότητες του, το αστέρι των Los Angeles Lakers πρόκειται να εισπράξει το ποσό των 111,2 εκατ. δολαρίων σε ένα έτος, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία του NBA
των 96,5 δισ. δολαρίων που έκανε ο ίδιος για το 12μηνο που ολοκληρώνεται τον Μάιο.

Έτσι, παραμένει στην κορυφή της κατάταξης του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του NBA για όγδοη διαδοχική χρονιά.

Συνδυαστικά, οι δέκα κορυφαίοι παίκτες τους NBA θα εισπράξουν συνολικά 714 εκατ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 28% σε σύγκριση με τη σεζόν 2020-2021 και κατά 19% από το προηγούμενο υψηλό των 600 εκατ. δολαρίων που καταγράφηκε την περίοδο 2019-2020. Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι οι απολαβές του top 10 είναι αυξημένες κατά 132% σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο Stephen Curry των Golden State Warriors με 92,8 εκατ. δολάρια, που θα αποτελούσε ποσό ρεκόρ για παίκτη του NBA μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Ο Kevin Durant των Brooklyn Nets (με 87,9 εκατ. δολάρια), ο “δικός μας” Γιάννης Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks (με 80,3 εκατ. δολάρια) και ο Russell Westbrook των Lakers (με 74,2 εκατ. δολάρια) συμπληρώνουν τη “βασική” πεντάδα.

Ο James σημείωσε ήδη ένα εκπληκτικό οικονομικό επίτευγμα το τρέχον έτος, σπάζοντας το “φράγμα” του 1 δισ. δολαρίων κερδών προ φόρων και αμοιβών σε μάνατζερς κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα καριέρας του, αυξάνοντας την καθαρή περιουσία του περίπου στα 850 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Συνέχισε την πορεία του για τον “τίτλο” του δισεκατομμυριούχου αυτήν την εβδομάδα, όταν η εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που έχει δημιουργήσει, η SpringHill Company, ανακοίνωσε την πώληση μειοψηφικού ποσοστού, με την αποτίμησή της να κυμαίνεται στα 725 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες ασχολείται από την παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ (Space Jam: A New Legacy, What’s My Name: Muhammad Ali) έως την παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ για πελάτες όπως η J.P. Morgan.

Ο James δεν αναμενεται να βάλει πολλά χρήματα από τη συμφωνία στην τσέπη, καθώς θα επανεπενδύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών στην εταιρεία, όπως δήλωσε πηγή με γνώση της συμφωνίας στο Forbes. Ο James και ο εταίρος του Maverick Carter θα διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία έχει συνάψει συμφωνία τηλεοπτικού περιεχομένου με την ABC Studios και συμφωνία πρώτης προβολής ταινιών με την Universal Pictures.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του NBA θα συγκεντρώσουν όλοι μαζί περισσότερα από 305 εκατ. δολάρια από τις εκτός των γηπέδων “εμφανίσεις” τους, ξεπερνώντας με ευκολία το περσινό ρεκόρ των 260 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η εκτίναξη των απολαβών του φετινού top 10 οφείλεται επίσης σε δύο παράγοντες που σχετίζονται με τα ταρτάν, αφού συνολικά οι απολαβές τους για τη φετινή σεζόν θα ανέλθουν στα 408 εκατ. δολάρια, από τα 351 εκατ. δολάρια της σεζόν 2019-2020.

Κι αυτό γιατί, πρώτον οι ομάδες μπορούν να πληρώσουν φέτος τους παίκτες τους καλύτερα. Ο ανώτατος μισθός στο NBA ανέρχεται στα 112,4 εκατ. δολάρια ενώ το όριο του φόρου πολυτελείας είναι στα 136,6 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν, επίπεδα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Αυτό εξασφαλίζει στις ομάδες περισσότερη ρευστότητα για να μοιράσουν, γεγονός που οδήγησε υψηλότερα τις απολαβές των παικτών για τις επεκτάσεις συμβολαίων, ιδίως μετά την θέσπιση το 2017 της δυνατότητας να σούπερ επέκτασης που επέτρεψε στις ομάδες να πληρώσουν ακόμη καλύτερα τα “αστέρια” τους.

Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος, ωστόσο, είναι ότι στη φετινή σεζόν οι οπαδοί των ομάδων επιστρέφουν στα γήπεδα. Πέρυσι, με την πανδημία του κορονοϊού να απαγορεύει την διά ζώσης παρακολούθηση των αγώνων, το NBA προέβη σε έκτακτες οικονομικές αναπροσαρμογές των αμοιβών των παικτών, περιορίζοντάς της έως και 20%. Το πρωτάθλημα φέτος αναμένεται να διαξαχθεί με θεατές και οι ομάδες ελπίζουν ότι θα αναγκαστούν να κάνουν μηδαμινές προσαρμογές στις αμοιβές των παικτών τους.

Επειδή, όμως, τα ακριβή ποσά θα γίνουν γνωστά μόνο μετά τη λήξη της σεζόν τον Ιούνιο, το Forbes επέλεξε να “πιστώσει” στους παίκτες το σύνολο των αμοιβών που πρόκειται να λάβουν για φέτος. Ο James, για παράδειγμα, “πιστώνεται” με 41,2 εκατ. δολάρια για τις εμφανίσεις που θα κάνει στο γήπεδο, έναντι 31,4 εκατ. δολαρίων που του είχε “πιστώσει” το Forbes για τη σεζόν 2020-2021.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να “πληγώνουν” το NBA. Ο Kyrie Irving, πόιντ γκαρντ των Brooklyn Nets αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, γεγονός που βάζει τον Αυστραλό σταρ στον “πάγκο” και εκτός της πρώτης δεκάδας των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών.