Σχέδιο εκκενώσεων και εμπλοκή του στρατού τα «όπλα» στην κακοκαιρία «Μπάλλος»

Σε πλήρη ετοιμότητα η κρατική μηχανή της χώρας για να αντιμετωπίσει την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος».
Η γγ Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε πλήρη εγρήγορση Στρατό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και Αστυνομία ενώ οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν ανά χείρας σχέδιο εκκένωσης συγκεκριμένων περιοχών.

Πέντε είναι οι περιφέρειες που προβληματίζουν ιδιαίτερα και υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΠΠ οι περιοχές αυτές είναι:

-Η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Δυτική, η Ανατολική και η Νότια όπως η Ηλεία, η Αργολίδα και η Κορινθία.

-Η Δυτική Αττική.

-Η βόρεια Εύβοια.

«Τα προληπτικά σχέδια εκκένωσης είναι έτοιμα. Συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμοι είναι σε ετοιμότητα και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα κοινοποιηθεί η εντολή εκκένωσης μέσω του «112». Ανάλογα με το πως θα κινηθεί η κακοκαιρία και τη ραγδαιότητά της, οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών θα ενημερώνονται προληπτικά και θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προκαθορισμένους σταθμούς. Το που θα πάνε οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και με ποια διαδρομή είναι ήδη σχεδιασμένο.

Προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και ανάλογα το πως θα κατευθύνεται η κακοκαιρία θα ενεργοποιούμε τα έκτακτα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά πηγή της ΓΓΠΠ στο iEidiseis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πραγματικό χρόνο η ΓΓΠΠ θα βλέπει την πορεία και την ένταση των φαινομένων αλλά και το πως θα κινηθεί με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί εγκαίρως το «112».

Άλλωστε όπως τόνισε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης «οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τις τωρινές εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την Πέμπτη το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας να έχουμε καταιγίδες κι αυτό είναι ένα ισχυρό δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Θα δίνεται, λοιπόν, ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα έχουμε, έτσι ώστε να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. Για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο), αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112».

Κατά τον κ. Στυλιανίδη όπου χρειαστεί «θα είμαστε έτοιμοι, με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, όλων των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί, για να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα».

Κρίσιμες οδηγίες προστασίας
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες, σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:
– Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά

– Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους

Κατά την διάρκεια της πλημμύρας
Αν είστε μέσα σε κτίριο:

– Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

– Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο

– Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια

– Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει

– Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις

Μετά την πλημμύρα
Παράλληλα, οι αρχές αναφέρουν πως πρέπει να ληφθούν μία σειρά από μέτρα προστασίας, τόσο για την στιγμή που θα σταματήσει η πλημμύρα σε περίπτωση που εκδηλωθεί, όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Αν λοιπόν, βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

– Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες

Χαρακτηριστικά, η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ. Έτσι, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ., ενώ τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

– Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης

– Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων

– Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:
– Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος

– Αποφύγετε νερά που ρέουν

– Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση

– Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις

– Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών

Ακόμη, σύμφωνα με τις αρχές, πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

– Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων

– Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση

– Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

– Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει
– Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά

– Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα